Scolile din Brasov au probleme cu finantarea per elev

Scolile din Brasov au probleme cu finantarea per elev

0 123
In trecut, modul de finantare al scolilor era orecum per post, adica, in functie de posturi, scoala primea o suma de bani pentru salarii, iar partea de dotari revenea primariilor.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, plata salariilor pentru cadrele didactice din invatamant s-a modificat prin introducerea finantarii per capita.
Modalitatea de plata este una destul de stufoasa si prevede ca, la debutul anului bugetar, unitatile de invatamant cu personalitate juridica sa transmita in termen de 15 zile ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale de care apartin si inspectoratelor scolare numarul de elevi pentru fiecare nivel de invatamant, pentru intreaga unitate cu personalitate juridica.
Aceste date sunt transmise mai departe de ordonatorii de credite ai bugetelor locale Directiei Generale a Finantelor Publice judetene, in scopul repartizarii sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata. Repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata, aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2012, se realizeaza in urma deciziei directorului Directiei Generale a Finantelor Publice judetene. Stabilirea nivelului sumelor aferente unei unitati administrativ-teritoriale se face prin inmultirea numarului de elevi cu standardele de cost prevazute pentru fiecare tip de invatamant.
Din pacate, aceasta metoda nu s-a dovedit a fi tocmai ”fericita”.
Finantarea „per elev” a dus la erori la intocmirea bugetelor unor institutii de invatamant. Sunt deja scoli care si-au au consumat deja 80 – 90% din fondul pentru utilitati. Viceprimarul Razvan Popa a declarat, ieri, ca peste 30% dintre unitatile de invatamant de la nivelul municipiului Brasov vor avea probleme cu plata utilitatilor in trimestrul patru al acestui an pentru ca „nu si-au facut bugetul cum trebuie in acest an, care este primul an de finantare conform noii legi a invatamantului, pe standarde de cost si pe finantare pe elev”.
„Sunt cateva scoli care deja au consumat 80 – 90% din bugetul pentru utilitati pe acest an la jumatatea anului, iar altele care vor avea probleme in trimestrul patru.
Trebuie sa gasim o solutie de finantare pentru aceste unitati de invatamant, pentru ca elevii nu trebuie sa sufere la iarna din cauza faptului ca administratorii scolilor nu si-au facut bine bugetele si planurile de scolarizare asa cum trebuie. Anul acesta intelegem ca este primul an in care se finanteaza in acest sistem – nici administratorii nu sunt bine pregatiti, dar fac un apel ca bugetele pentru anul viitor sa fie bine facute”, a mai spus viceprimarul Popa, citat de presa locala
Razvan Popa spune ca sunt multe scoli unde conducerea are grija sa procure fonduri extrabugetare, sa ia masuri de eficientizare a consumurilor si chiar sa aduca mai multi elevi.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.