SCORTISOARA – o pulbere miraculoasa

SCORTISOARA – o pulbere miraculoasa

0 243

Scortisoara a fost un component principal in terapia medicala asiatica de mii de ani, constatandu-se efecte benefice in multe afectiuni. Pentru buna functionare a aparatului digestiv are rol in combaterea balonarilor si aerofagiei, indigestiei, diareii, precum si a crampelor la nivelul abdomenului superior. De asemenea, are rol stimulativ al secretiei salivare si gastrice si al miscarilor intestinale (peristaltism).
Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente, cunoscute inca din Antichitate. Provine de la un arbore vesnic verde care creste in regiunile tropicale, unde temperatura aerului nu scade sub 15 grade Celsius.
Scoarta uscata se livreaza sub forma unor suluri alcatuite din 8-10 scoarte rotunjite, puternic aromate, cu gust intepator si dulceag.
Interferenta compusilor din scortisoara in metabolismul insulinei deschide calea punerii la punct a unor terapii eficiente dedicate si altor afectiuni. Oamenii de stiinta au indicat eventualele efecte pozitive in cancerul de pancreas, in care sinteza exagerata de insulina de catre celulele canceroase conduce la insulinorezistenta, sau in boli neurodegenerative, cum este Alzheimer, in care pare a fi implicata de asemenea insulinorezistenta.
Un alt efect al scortisoarei, datorat, de aceasta data, compusilor aromati ai acesteia este, se pare, cel de amplificare a functiilor cerebrale.
Un studiu efectuat in 2004 arata ca aroma condimentului creste functiile cognitive, indeosebi atentia, memoria de recunoastere virtuala, memoria de lucru, viteza vizual-motorie in timpul lucrului la un program pe calculator. Experimentele au inclus si alte plante aromate (menta, iasomie), dar efectul cel mai importamt s-a obtinut dupa inhalarea aromei de scortisoara.
Studiul a creat premizele unor cercetari ulterioare care se concentreaza pe potentialul de amplificare a cognitiei de catre scortisoara, mai ales la pacientii varstnici, la persoane cu anxietate de test si chiar la pacientii cu afectiuni care au ca efect declinul cognitiei.
Proprietatile terapeutice ale scoartei si ale uleiului sunt foarte variate: excitante, stomahice, antiseptice, bactericide, fungicide, dezinfectante, carminative, antispastice, vermifuge, antidiabetice, analgezice, stimulente cardiac si antiinflamatoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.