Scumpiri si la gaz metan

Scumpiri si la gaz metan

0 237

Cine crede ca fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a iesit din cercul guvernarii, se inseala, i s-a schimbat doar rolul. Acesta a declarat, la un post privat de televiziune, ca in opinia sa pretul gazelor naturale va fi majorat, fiind luata in calul varianta unei majorari de 5-7 la suta, inca din perioada in care era in Executiv. “Cred ca pretul gazelor s-ar putea majora. Pe vremea cand eram in Guvern, se discuta de un procent de majorare de 5 – 7 la suta, undeva de pana in 10 la suta”, a spus Sebastian Vladescu.

Ce spun “oficialii”?
Potrivit directorului general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, Romgaz nu va cere pana in 2011 Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) majorarea tarifelor la gaze. „Pretul la gaze este posibil sa nu creasca pana la anul, iar, daca va creste, va creste cu foarte putin. Nu intentionam anul acesta sa solicitam la ANRE o crestere a tarifului. Am solicitat o cresterea a tarifului de inmagazinare cu doi la suta din primavara lui 2011”, a declarat, recent, pentru AGERPRES, directorul general adjunct al Romgaz,.
Acesta a precizat ca specialistii in gaze estimau, la inceputul anului, un pret maxim pentru 2010 de 406 dolari pentru mia de metri cubi de gaze, insa preturile nu vor urca atat de mult.
„Dupa informatiile pe care le avem, pretul gazului nu va creste in semestrul IV, asa cum s-a preconizat. Nu va fi o crestere majora. Se discuta ca vom ajunge la 406 dolari pe mia de metri cubi de gaze. Acum pretul este de 384 dolari pe mia de metri cubi”, a mai spus directorul general adjunct Romgaz.
Lificiu, fostul sef de la ANRE, acum doar vicepresedinte, declara cu putin timp in urma ca, ambasadorii din tarile de origine a celor de GDFSUEZ si EON GAZ (care si-au triplat profitul in 2009) fac presiune pentru majorarea gaz metan.

In prezent, din productia interna a Romgaz plus cantitatile de gaze importate si inmagazinate se asigura anual peste 40 la suta din consumul estimat in tara. Anual, in Romania se consuma aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.