Se fac eforturi ca sistemul energetic să nu intre în colaps

Se fac eforturi ca sistemul energetic să nu intre în colaps

1 87

Autoritățile, îngrijorate de dezechilibrele din sistemul energetic
Oficialii din sistemul energetic au acum o singură preocupare: să evite întreruperea alimentării cu energie a consumatorilor. Și asta pentru că s-a permanentizat un dezechilibru major între cerere și ofertă, România producând mult mai puțin decât consumă. Peste toate acestea, în contextul închiderii capacităților și a politicii energiei verzi, Guvernul și-a mai asumat și alimentarea cu energie a Moldovei și Ucrainei.
1.100 MWh produceau marți, la orele 17, regenerabilele din eoliene și fotovoltaice, la un consum de aproape 7.000 MWh. Chiar și cu o dublare de capacitate, cu încă 3.000 MW din eolian și alți 1.600 MW din fotovoltaic, abia se va asigura, pe timpul zilei și în sezonul cald, doar circa 30% din consum.
La ora actuală, dezechilibrul între cerere și ofertă a atins niveluri alarmante. Nuclearelectrica a vândut pachete de energie, pentru 2025, cu 520 lei MWh, cu o majorare de 20%, fapt care dă un semnal de preț pentru dezastrul care va urma după re-liberalizarea pieței de energie de anul viitor.
Chiar dacă nu s-a vândut o cantitate foarte mare de energie la prețul de 520 lei/ MWh, este un semnal de preț pentru 2025. Părerea mea este că prețul a fost influențat și de ceea ce s-a întâmplat pe PZU, unde, din luna mai, prețurile au început să crească. Pe de altă parte, veștile din Europa nu sunt tocmai bune. S-a terminat, în mare măsură, dependența de Rusia, dar a început dependența de SUA și Norvegia.
Cu puțin timp în urmă, nu știu ce probleme au fost cu gazele în Norvegia și iar au crescut prețurile la gaze. Nu s-a conturat ceva foarte clar pe plan extern care să arate că s-a depășit criza energetică. Și atunci oamenii sunt suspicioși. Așteaptă, așteaptă și, dacă văd că au început să crească prețurile, încearcă să cumpere în avans.
Și așa am văzut că Nuclearelectrica a vândut cu un preț mai mare cu 20%. În marea majoritate a timpului, consumăm mai mult decât producem, deci avem nevoie de capacități noi”, ne-a declarat Ion Lungu, fostul președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Doar fotovoltaice
Din păcate, toate proiectele care sunt anunțate merg pe fotovoltaice, deși factorul de utilizare la fotovoltaice este în jur de 12% din puterea instalată, ne spune fostul președinte al AFEER.
Am avut și o discuție cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care mă întreba ce ar fi de făcut ca primă chestiune. Și i-am spus că primul lucru este să avem grijă de siguranța în alimentarea consumatorilor. Și a fost de acord cu acest lucru, spunând și el că întâi este siguranța alimentării și apoi energia verde.
România trebuie să fie preocupată de siguranța în alimentarea cu energie, chiar dacă este la un preț mai mare. Nu trebuie să ajungem să avem probleme cu alimentarea, pentru că va fi jale. Pentru că, din păcate, așa am ajuns, să ne punem problema siguranței în alimentarea cu energie. Pe de altă parte, prețurile mari la energie au distrus competitivitatea Europei”, ne-a precizat fostul președinte al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu.

Criza evoluează
Fără capacități noi de producție, cererea este mai mare decât oferta, iar prețurile vor exploda, susține fostul președinte al AFEER, care și-a exprimat convingerea că România va avea probleme, mai ales că nu există semnale de stabilizare în zona energiei electrice.
Noi ne bucurăm acum că prețurile la energie și la gaze sunt duble față de dinainte de criză. Sunt necesare investiții mai substanțiale în zona de stocare, pentru a prelua energia intermitentă a regenerabilă. Tehnologii mai ieftine le găsim în China, dar acolo avem interdicție, așa că noi căutăm soluțiile mai scumpe”, a afirmat Ion Lungu, fostul președinte al AFEER.
În ce privește energia produsă în centralele pe gaze, aceasta va fi cea mai scumpă, având în vedere că nici criza gazelor nu s-a finalizat ci, dimpotrivă, se anunță o escaladare a acesteia. (C.M.)

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.