Se pare că firmele de casă ale unor consilieri judeţeni vor să...

Se pare că firmele de casă ale unor consilieri judeţeni vor să pună mâna pe alimentele pentru hrana pacienţilor din spitale!?

1 515

Cum am intrat în linie dreaptă pentru măcar un an de campanie electorală foamea de fonduri este mare. Probabil de aceea, după ce timp de mulţi ani de zile serviciul privind asigurarea de hrană pentru pacienţii braşoveni a fost externalizat acum membrii Comisiei de Sănătate a instituţiei vor să reînfinţeze bucătăriile la fiecare unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Brașov. Ideea ,,liberalilor” – am pus ghilimele pentru că această ,,iniţiativă” pare mai degrabă inspirată din socialismul biruitor la oraşe şi sate – are câteva grave vicii de procedură.

De exemplu:
1) Ar însemna reînfinţarea unor spaţii speciale pentru bucătărie. Asta deoarece odată cu externalizarea acestui serviciu fostele spaţii unde se găteau au putut fi folosite în alte scopuri de către unităţile spitaliceşti.
2) Mărirea personalului bugetat de stat. În acest moment cei care fac catering au personalul propriu plătit din bunul mers al afacerii. În cazul în care se aplică acest proiect bugetele spitalelor vor fi grevate de noii salarii pentru un personal auxiliar care chiar nu are nimic de a face cu actul medical.
3)  Profit pentru firmele de casă ale consilierilor judeţeni. De ce? Simplu. Trebuie reamenajte spaţii, trebuie achiziţionate utilaje, trebuie asigurată materia primă. Asta presupune contracte noi din banii publici. Căci cine stabileşte normele de achiziţionare sau caietele de sarcinii dacă nu instituţia CJ Braşov.
4) Ignorarea notelor de fundamentare care au stat la baza externalizării acestui serviciu şi care demonstrau că este mai eficient folosirea unor parteneri privaţi. Sau speciliştii erau incompetenţi ori dormeu când au făcut acele studii?
5) De ce suntem sceptici? Din experienţă. Păi vă povestim că în epoca de glorie a lui Aristotel Căncescu la şefia CJ Braşov prin 2006 – 2012 una din companiile aflate în subordine, Consilprest ce avea  (şi are)în administrare (şi ) două restaurante avea o organigramă de peste …300 de angajaţii!!! Acum nu mai ştiu exact câţi sunt. Oricum, exceptând vreo treizeci-patruzeci de persoane care lucrau în mod real acolo, restul… Restul îl ştiţi din cazul Dragnea, deşi acolo a fost vorba doar de două persoane angajate fictiv.
Etc. Vom reveni!

În continuare vă oferim părerile pro şi contra faţă de acastă nouă încercare de căpuşare a banului public.

ProRomânia acuză ,,un nou tun de milioane de euro marca Comisiei de Sănătate a Consilului Județean”
Comisia de sănătate a Consililiu Județean se lauda cu noul lor proiect sau mai bine zis cu un nou tun de milioane de euro. Anunța cu surle si trâmbițe ca vor sa redeschidă bucătăriile spitalelor, acele bombe de infecție de la subsolul spitalelor, bucătarii fara avize date de unități abilitate de unde nici șobolanii nu mâncau in trecut. Să nu uităm că acele bucătării au fost închise de Direcția de Sănătate Publică împreună cu DNA Braşov in urmă cu mai bine de 7 ani.

Kilogramul de morcovi la același pret cu kilogamul de banane
Dar haideți să vă aducem aminte de ce au fost închise: în afara faptului ca hrana pacienților se facea în niște condiții mizere, cu niște utilaje infecte de un personal inadecvat, kg de morcov ajunsese mai scump decat kg de banane. Plus ca firma ce facea aprovizionarea unităților era o firma de casa a CJ şi vă puteți da seama pe ce prețuri se facea acea aprovizionare. Ca sa nu mai zicem de salariații bucătăriilor, unde bineînțeles ca existau: director general, director executiv, șef serviciu, șef producție plus multe alte posturi plătite cu niște salarii demne de invidiat in Europa, nu doar in Braşov. Că doar deh, asa e când lucrezi la Consiliul Județean.

Filiala Braşov a Pro România sesizează DNA
Pro România filiale Brasov are informații serioase în acest moment că tot ce vrea să se facă nu este în beneficiul pacienților brasoveni ci, este făcut pentru a se da un nou tun marca Comisiei de sănătate din Consiliul Judeţean Braşov. Un tun nu tocmai micuț de aproape 1 milion de euro. Tocmai de aceea vă vom prezenta împreuna cu asociațiile şi fundațiile care ni s-au alăturat între timp, o petiție prin care cerem sa ni se prezinte următoarele lucruri:
1. Cine va echipa bucătăriile spitalelor si cu ce costuri?
2. Care o sa fie prețul final a porției de mâncare ce va ajunge la pacient?
3. Care este numărul angajaților care vor lucra in bucătărie si bineînțeles pe ce salarii? (Acum 8 ani erau 4 directori si 5 bucătari).
4. Care este firma care va face aprovizionarea?
Plus multe întrebări care sa speram ca o sa atragă atenția domnului Veştea care pare oricum depășit de situație sau mai bine zis de o anumită persoană.
Aceasta petiție va fi depusă şi la DNA Brasov, Curtea de Conturi, dar şi la instituțiile ce veghează la siguranța naționala deoarece consideram că ce vor sa facă este un atentat la siguranța pacientului brașovean si trebuie tratat ca atare.
O sa va ținem la curent cu demersul nostru, spun cei de la Pro…

Ce spun consilierii judeţeni!?
Aleşii din Comisia de Sănătate a Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, doresc după mulţi ani în care au apelat la firmele de catering pentru asigurarea hranei pacienţilor pentru mai multe spitale braşovene ar putea reveni la bucătăriile proprii. Consilierii spun că în acest mod vor fi reduse costurile şi se va putea controla mai eficient calitatea preparatelor oferite pacienţilor.
Conform BZB această trecere nu se va produce imediat, estimarează preşedintele Comisiei de Sănătate din CJ Braşov, Andrei Kadas, ci se va întâmpla în aproximativ un an şi jumătate. Vizate de această propunere sunt Spitalul Judeţean, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie şi Spitalul de Pneumoftiziologie.

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. O astfel de măsură nu are,din cate stiu eu, nici avizul comisiei de sănătate, nici votul plenului. Este o idee,un proiect care încă nu a fost analizat in comisie. Sa nu ne grăbim să acuzăm.
    In ceea ce priveste situatia de acum 7-8 ani, vreau sa cred ca nu este obligatoriu ca ea să se repete. Vreau sa cred ca nu este obligatoriu sa se copieze modelul care a condus la închiderea bucatariilor.
    Oricum, este prea devreme sa ne îngrijoram sau sa ne bucuram.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.