Se promit fonduri prin mecanismul Investiţii Teritoriale Integrate. Din 2021!

Se promit fonduri prin mecanismul Investiţii Teritoriale Integrate. Din 2021!

0 459

Mai multe autorități au prezentat o nouă promisiune electorală numită ,,modalitate de finanţare pentru ciclul bugetar european 2021 -2027” prin proiectul numit Investiţii Teritoriale Integrate (ITI). Prin acest mecanism o zonă de dezvoltare primeşte un sprijin financiar Guvernamental din care urmează să se finanţeaze proiecte ce vizează respectivul teritoriu.
Astfel conform unui comunicat de presă,  la Braşov, la eveniment au participat ministrul Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai primăriilor din județ.


Modalități de accesare a banilor – încă un mister
În ceea ce priveşte sumele de care ar putea beneficia astfel de teritorii, ministrul Fondurilor Europene a estimat că fiecare dintre ele ar putea avea la dispoziţie între 100 și chiar 300 milioane de euro. „Încă nu am stabilit o modalitate de calcul a sumelor ce revin fiecărei zone. S-ar putea lua în calcul numărul de locuitori”, a mai a îspus sursa citată.
Mânzatu a mai prezentat, pe scurt şi modalitatea de finanţare. „Pentru un teritoriu se realizează o strategie de dezvoltare, apoi se stabileşte o listă de investiţii prioritare din domenii variate, de la infrastructură rutieră, la centre medicale. Aceste proiecte nu se vor depune pentru finanţare la nivel naţional strict pentru acel teritoriu”.
Totodată, ea a precizat că la nivel naţional, pentru investiţiile teritoriale integrate ar putea fi alocată suma de aproximativ 1,2 miliarde de euro, în ciclul bugetar european 2021 – 2027. 
Suma va fi împărţită teritoriilor care vor accesa aceste instrumente.  Va trebui să vedem câte teritorii vor accesa acest instrument. Îmi doresc ca şi în judeţul Braşov să avem măcar un teritoriu care să acceseze aceşti bani, pe modelul implementat în Delta Dunării. Acest proces a început astăzi şi va dura în jur de un an şi jumătate”, a mai spus ministrul.
Ca zone din judeţul Braşov care ar putea beneficia de acest instrument de finanţare, ministrul a amintit dezona Bran – Moieciu: „Această zonă este mai mică, dar atrage peste un milion de turişti. Dacă s-ar extinde pe culoarul Rucăr – Bran, ar putea deveni o zonă finanţabilă”. 

De asemenea, ea a spus că de această posibilitate de finanţare europeană ar putea beneficia şi Ţara Făgăraşului: „Este o zonă ce ar merita să primească fonduri prin acest instrument”.  

I.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.