Se reduce numarul orelor de studiu pentru elevi
Nu stiu cate informatii de cultura generala cu care erau intesate manualele va mai amintiti d-voastra, dar eu am uitat o mare parte din detaliile pe care le stiam dumnezeieste la vremea respectiva. Uitarea este un aspect normal si necesar al memoriei umane, nu contest acest lucru, dar ceea ce cred ca trebuie introdus in invatamantul romanesc este stimularea memoriei si exersarea invatarii lucrurilor si stocarea lor in memoria de lunga durata. Aceasta poate fi exploatata doar daca invatarea se face logic, treptat si intr-un ritm mediu si sustinut. Or materiile pe are elevii nostri trebuie sa le parcurga sunt intesate de informatii inutile si, uneori pierdem printre detalii esentialul si cunostintele de bun – simt pe care trebuie sa le aiba orice om «scolit ». Din cauza faptului ca acele manuale stufoase trebuie terminate la o data limita data de prgrama scolara, de multe ori ele trebuie parcuse intr-o viteza ametitoare, mult prea mare pentru asimilarea temeinica a acelor informatii. De multe ori proportia intre materiile studiate este nedreapta. Avem zeci de ore pentru limba romana sau matematica si nicio ora pentru muzica sau sport. Faptul ca unii copii ajung sa urmeze si alte studii decat cele cu care au fost «imbuibati » in scoala se datoreaza fie talentului innascut, fie indrumarii vreunui profesor.
Asadar, tinand cont de toate aceste neajunsuri, MECT vrea sa infiinteze anumite comisii la nivelul fiecarui judet, care sa analizeze aceste probleme si care sa incerce sa «aeriseasca materiile ».
Elevii sunt de acod cu initiativa ministerului si o sprijina : „Stau sase ore la scoala, mai petrec inca una pe drum. Cand ajung acasa nu mai sunt in stare de nimic, imi piere cheful sa citesc o carte pe care imi doresc de mult timp sa o termin, de exemplu“, spune Ioana Calbureanu, eleva ?n clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Cristian Kertsch.
„Cel mai probabil se va lucra pe comisii formate din profesori specializati din fiecare disciplina. Ei vor propune ce lectii sa ramana si ce lectii sa fie scoase din programa pentru fiecare materie. Oricum, este de bun augur si pentru elevi si pentru profesori, ca ministerul face demersuri clare pentru a descongestiona programa scolara“, spune Vasilica Diaconu de la ISJ Brasov.