Se reinfiinteaza scolile de arte si meserii

Se reinfiinteaza scolile de arte si meserii

0 128

Pe masura ce este citita din scoarta in scoarta, legea Educatiei releva tot felul de minunatii, care mai de care mai traznite.
Printre cele mai „nelamuritoare” prevederi ale noului proiect de lege se numara trecerea clasei a IX-a in cadrul gimnaziului, dar si, mai nou discutata inlocuire a alegerii rectorului cu desemnarea directa a acestuia.
„Clasa a IX-a la gimnaziu nu ne deranjeaza daca liceul teoretic e de patru ani”, a declarat Mihaela Guna, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar.
„Insa, clasa a IX-a nu da nicio calificare elevului in varianta propusa in lege. Si, atunci, noi propunem reinfiintarea scolilor de arte si meserii. Astfel incat copilul sa se aleaga cu o calificare”, a mai spus Mihaela Guna.
Asadar, SAM-urile ar putea fi reinfiintate tocmai acum cand zeci de unitati din invatamant din toata tara au fost dezafectate si sute de catedre au fost restructurate pentru a putea fi puse in aplicare disponibilizarile pregatite pentru septembrie anul acesta. Asadar, ca la noi la nimeni!
Mai mult decat atat, finantarile de la guvern pentru sistemul de invatamant romanesc universitar se apropie de „multimea vida” daca ne gandim la una dintre reglementarile propuse de noua lege conform careia doctoranzii nu-si primesc bursele in primele doua luni de la inceperea anului universitar. Mai mult, anul acesta niciun doctorand, pana la ora actuala, nu si-a primit bursa pe care trebuia sa o primeasca din noiembrie.
Exista, potrivit proiectului legii educatiei, un control al guvernului asupra sistemului de invatamant superior care ii nemultumeste nespus pe universitari. Conform noului proiect de lege, ministerul poate infiinta sau desfiinta facultati. „Si se specifica ca poate consulta senatul. Adica daca vrea sa-l consulte il consulta, daca nu, nu”, a declarat Ionut Poenaru, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania.
De asemenea, rectorii cer marirea varstei de pensionare a profesorilor universitari de la 65 de ani, cat ar fi in prezent pana la, spre exemplu, 75 de ani, cum este in Italia. Daca masura actuala de pensionare ar fi pusa in aplicare, sistemul de invatamant universitar ar ramane fara profesori, intrucat colegiul profesoral din Romania este foarte imbatranit, astfel ca un sfert dintre profesorii din Romania au peste 70 de ani.
Iar la toate acestea, toate cele patru federatii sindicale din invatamant solicita prelungirea perioadei dedicata dezbaterii proiectului de lege.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.