Seara lui Mos Nicolae

Seara lui Mos Nicolae

0 375
Sarbatorile de iarna se desfasoara in luna decembrie. Aceste sarbatori sunt socotite sarbatori vesele, char si postul Craciunului este imblanzit cu multe zile (dezlegare la peste) fata de postul Pastelui. Incepe cu Mos Nicolae, urmat de Craciun, Anul Nou, Boboteaza. Fiecare sarbatoare are o anumita semnificatie pe care o vom descrie pe parcurs.
 
Seara lui Nicolae
Sfantul Nicolae este o prezenta foarte veche la romani, marcand un moment deosebit al anului, mult asteptat atat de copii, mai ales, dar si de adulti si reprezentand inceputul frumoaselor sarbatori de iarna.
In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si se uita la copiii care dorm si sunt cuminti, lasindu-le in ghete dulciuri si alte daruri, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. Copiii cuminti primesc, pe linga dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa ii avertizeze de o eventuala pedeapsa.
In dimineata de Sf. Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi.
Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.
Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei fete foarte sarace din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut.
Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.
De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.
Tot in popor se spune ca iarna incepe la Sf. Nicolae. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. In aceasta zi, se spune: "A intinerit Sf. Nicolae".
De regula, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie si se spune ca daca Sf. Nicolae a venit pe un cal alb…
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.