Seceta ne va infometa in urmatorii o suta de ani
Romania se va usca de caldura, mai ales in S si SE
Cantitatea de apa din ploi se va reduce la jumatate in cursul acestui secol, iar temperatura va creste cu cinci grade in urmatorii 80 de ani.
Pe o asemenea seceta, culturile se vor reduce cu 70%, daca sistemul de irigatii nu va deveni o realitate.
Incalzirea globala este de vina pentru toate aceste schimbari. Recent intorsi din Groenlanda, cativa cercetatori romani au demonstrat ca insula sufera schimbari cu totul neobisnuite.
Specialistii de la Institutul de Meteorologie au intocmit previziuni, bazate pe evolutia vremii. Romania se va usca de caldura, mai ales in sud si sud-est
Seceta se va resimti cu adevarat in 2020, va fi o perioada critica in 2050, iar scenariile continua pana dincolo de 2090. Va ploua foarte putin si, daca nu se va iriga serios, toate culturile se vor usca.
Peste 500.000 de hectare de teren agricol sunt irigate in acest moment, fata de nivelul de 1,5 milioane de hectare din 2004, a declarat in 2009 fostul ministrul al Agriculturii Ilie Sarbu.
In cadrul unei conferinte de presa despre seceta din Romania, Sarbu a spus ca existau contracte cu furnizorii de apa pentru irigatii pentru 553.000 de hectare de apa : ” Asta nu inseamna ca toate aceste suprafete vor fi irigate. Noi doar am reabilitat ce am putut, din cele 3 milioane de hectare care existau in 1989. Cred ca 1,5 milioane de hectare nici nu mai pot fi reabilitate…..Sistemul actual este mare consumator de energie, pompeaza apa din Dunare pana la platourile respective si sunt si foarte multe pierderi de apa”, a mai spus atunci Sarbu.
De ce timp de 25 de ani, sistemul de irigare romanesc a fost inutil?
Aflam inca o data acest lucru in 2010.
Un studiu cuprinzator realizat recent, indica faptul ca in cei 25 de ani cat s-au folosit sistemele de irigatie, Romania nu a avut niciun fel de profitabilitate datorita faptului ca niciodata nu s-a realizat o irigare buna, ci una deficitara… a declarat directorul Institutului de Economie Agrara, academicianul Ioan Paun Otiman: „Romania are un potential ecologic exceptional, comparabil cu cel al Frantei, pentru a fi o putere agricola in Europa. Are 10 milioane de hectare arabile, dar ceea ce este foarte important e ca peste jumatate din acestea au un potential de productie peste media europeana.
Otiman sustine ca agricultura din Romania trebuie sa indeplineasca trei conditii pentru a putea sa fie adusa la adevarata ei capacitate: „Avem nevoie de fermieri capabili sa faca agricultura performanta, de resurse financiare suficiente si de conditii materiale, adica sistemul national de irigatii, pentru aceasta. De asemenea, prin aparitia fondului funciar, acum aproape 5 milioane de hectare se afla in exploatatii de peste 100 de hectare, iar mare parte dintre ele performante. Pentru exploatatiile de marime medie exista o singura solutie: transformarea lor in formatii comerciale prin comasare pe principii economice, nu politice”, a mai declarat Otiman.
Directorul Institutului de Economie Agrara crede ca Agricultura s-ar putea dezvolta mai mult prin sustinerea cu sume fixe la hectar acordate exploatatiilor eligibile, iar subventionarea este necesara deoarece stadiul actual al agriculturii se afla undeva la cel din anii 1950 – 1960 al tarilor europene: „UE importa 80% din necesarul de soia din SUA, Brazilia si Argentina, iar asta ii defavorizeaza pe fermierii romani si cei europeni. Romania a ajuns din producatoare de soia, la importatoare de soia…”.
Otiman a reiterat ideea ca fenomenul de desertificare nu a aparut acum si cauza principala este interventia antropica si nesabuita a romanilor, atat a celor care au decis, cat si a agricultorilor: „Se impune in graba mare ca proiectul national de reimpadurire, adica cresterea de acoperire a gradului verde, din sudul tarii sa fie realizat indata, indiferent care ar fi efortul financiar”, a mai spus acesta.
Si pentru toate astea avem nevoie de vointa politica.
Irigatii ieftine pentru micii fermieri
Exista alternative ieftine cu eficienta maxima, precum sistemele de pompare apa alimentate cu energie solara sau eoliana.
V-ati intrebat daca puteti avea o gradina ecologica ? Solutia este simpla si la indemana tuturor. Cu ajutorul unei pompe solare conectate direct la un panou solar fotovoltaic, ati obtinut un sistem de pompare ecologic. Rezultatul este incredibil ! O pompa cuplata la un panou solar fotovoltaic cu o putere de numai 150W se pot obtine aproximativ 13000 litri de apa pe zi, de la o adancime de 10 m, in perioada de vara. De retinut ca acesta pompa functioneza zilnic, automat folosind doar energie solara. O asemena pompa costa in functie de suprafata pe care doriti sa o irigati si evident de volumul de apa necesar.
Alimentarea cu apa a constituit intodeauna o problema mai ales atunci cand energia electrica nu este disponibila. Solutile de pompare a apei folosind panouri solare sau turbine eoliene au fost intodeauna o solutie foarte eficienta. Sistemele de irigatii individuale care folosesc aceasta tehnologie, s-au dovedit a fi solutia ideala si sunt din ce in ce mai intens folosite in agricultura. Aceste sisteme folosesc pompe submersibile sau de suprafata. Esential in aceste aplicatii sunt pompele de curent continu care au un randament foarte ridicat, folosind pentru pomparea apei o cantitate foarte mica de energie electrica. de apa
Beneficile sistemului sunt exceptionale. Pe langa faptul ca aceste sisteme furnizeaza energie ecologica, aceste sisteme ofera independenta energetica totala si sunt foarte fiabile.
Costurile aferente echipamentelor folosite in acest exemplu, publicate mai jos, sunt doar estimative, urmand ca la evaluarea finala a fiecarui proiect sa fie aplicate reduceri de preturi corespunzatoare topologiei si dimensiunii fiecarei aplicatii. Datorita unicitatii fiecarui proiect costurile aferente fiecarei aplicatii pot sa difere semnificativ. Preturile estimative ale echipamentelor folosite in cadrul acestui exemplu incep insa de la 500 de euro.
E adevarat ca noi nu avem potenta sistemul economic american (sau european) dar si ei au ignorat urmarile actiunii necontrolate a omului asupra solului. Clasa lor politica s-a implicat insa si in altceva decat averi personale bazate pe jafuri bugetare. Se stie ca solul uscat, degradat si lipsit de vegetatie, formaeaza
norii de praf cu actiune devastatoare. Asa s-a intamplat in anul 1934 in statele americane – Kansas, Texas si Oklahoma, cand solul a fost erodat pe o suprafata de 450.000 km2, pana la o adancime de 25 cm. Cauza acestei catastrofe, a fost actiunea omului necontrolata. Numai ca desi tarziu, ei au intervenit. O sa va prezentam si dvs. o fotografie din satelit a unui camp cu rezervoare de apa pentru irigatii (Kansas).
Iza M.