SECRETELE (mizerabile!) ale AFACERII ROSIA MONTANA!

SECRETELE (mizerabile!) ale AFACERII ROSIA MONTANA!

0 231
Titlurile din media ultimelor zile ca ÅŸi declaraÅ£iile publice pompoase  legate de “Desecretizarea documentelor pentru RoÅŸia Montană” dovedesc  gradul înalt de necunoaÅŸtere  în care a fost (este)  scufundată afacerea RoÅŸia Montană,.SUNT  secrete …  actele legate de compania mixtă RMGC? Nu sunt… deloc secrete: ele puteau fi procurate de oricine de la Registrul ComerÅ£ului, dar contra cost. Tot ce a făcut Ministerul Economiei a fost să publice aceste documente pe site-ul său,  aÅŸa încât oricine le putea citi;  dar le-a publicat încă din 2011!  
Documentele publicate, în număr de 20, toate legate de constituirea companiei mixte RMGC   arată modificările repetate aduse Statutului RMGC din 1997 până în 2011. Nu doar acestea sunt insa importante…
 
Punctele "cheie" ale  afacerii RoÅŸia Montană rămân însă în continuare secrete:
  • LipseÅŸte  documentul iniÅ£ial (“AGREMENT-ul”) din septembrie 1995 (Contractul ÅŸi cele doua acte adiÅ£ionale), care este punctul oficial de pornire a afacerii RoÅŸia Montană.
  • LipseÅŸte documentul prin care statul român a fost de acord cu cotarea la bursă,  în 1996,  a lui Gabriel Canada, dar pe seama  aurului de la RoÅŸia Montană (de ce nu s-a cotat la bursă, cum era firesc si legal, Compania statului ?)
  • Åži este in continuare secretă LicenÅ£a de exploatare 47/1999, dată  de guvern prin HG în 1999 lui Minvest ca titular (să continue exploatarea la mina veche) (prin Art. 46 din Legea Minelor 61/1998),  ÅŸi lui RMGC ca afiliat (să exploreze) (fără concurs public de ofertă!). Din fericire, LicenÅ£a 47  ÅŸi câteva anexe ale ei, dintre care anexa B conÅ£inând perimetrul iniÅ£ial, a fost publicată de jurnaliÅŸtii de la RISE Project (adică acele elemente ale licenÅ£ei  care ar fi  trebuit în mod normal  să nu fie secretizate!)
  • Dar au ramas secrete Actele adiÅ£ionale la această Licenţă 47, prin care ANRM a modificat  anexele LicenÅ£ei 47/1999, în încercarea (ilegală credem noi)  de a  transforma  licenÅ£a de exploatare pentru mina veche a statului în licenÅ£a de exploatare pentru proiectul RMG (!!), proiect definitivat în forma actuală  abia în 2001.
Să  menÅ£ionăm aici, pentru lămurirea unor probleme care se discută  în aceste zile, că:
A. LicenÅ£a de exploatare  47/1999 a fost  transferată de ANRM  în 2000 lui RMGC ca titular (sa exploreze!) ÅŸi lui Minvest ca afiliat (să exploateze!).
Prin acest transfer abuziv,  statul, care avea 100% control, mai are doar 19,31% control asupra operaÅ£iilor miniere la RoÅŸia Montană!
O analiză detaliată a problemei LicenÅ£ei de exploatare 47 a fost făcută de  Grupul pentru salvarea RoÅŸiei Montane  din Academia de Studii Economice la 1 martie 2012.în studiul intitulat „LicenÅ£a de exploatare RoÅŸia Montană este ilegală (ÅŸi alte ilegalităţi)”, publicat  la http://www.ase.ro/rosia_montana/index.asp ÅŸi reluat în Cotidianul.ro.     
 
B.  Mina veche a statului (de doar 400.000 tone de minereu anual, care cianura concentratele produse de Minvest la Baia de ArieÅŸ),  exploatată  de Minvest în carieră deschisă încă din 1970(!),   a fost închisă în 2006 (împreună cu toate minele de aur din România!), în vederea intrării în UE  (motivul oficial: UE  nu mai permitea ajutoare de stat – considerate incompatibile – vezi Art. 107 din Tratatul de aderare la UE ).
Problema este că mina  veche de aur de la RoÅŸia Montană  a fost închisă ÅŸi dezafectată, în loc să fie conservată, aÅŸa că dacă în 2006 poate că mai era încă nerentabilă, în ultimii ani preÅ£ul foarte ridicat al aurului ar fi făcut-o cu siguranţă rentabilă.  Ea a fost însă dezafectată, ca să nu mai poată fi repornită, ÅŸi astfel  minerii disponibilizaÅ£i (circa 800) sunt folositi acum ca mijloc de presiune pentru pornirea proiectului RMGC…
Minele prevăzute în proiectul gigantic al  RMGC ar duce la exploatarea aberanta a 13 milioane tone de minereu anual, timp de  16 ani, ÅŸi ar cianura întreaga cantitate de minereu, nu doar concentrate de la RoÅŸia Montana; Metoda folosită de RMGC recuperează aurul ceva mai bine,(insa nesemnificativ ), dar foloseÅŸte mult mai multă cianură !  Numărul locurilor de munca vehiculat de RMGC (Gabriel Canada) de-a lungul anilor a variat…mereu exagerat în creÅŸtere… (comparativ cu mine similare din lume), neavand decat vadit rol propagandistic , pentru aprobarea  proiectului). Perimetrul iniÅ£ial al LicenÅ£ei 47, pentru mina veche a statului,  era de  1200 ha. El a fost modificat abuziv de ANRM,  la cererea RMGC, la  2122 ha în 1999, la 4282 ha în 2001,  la 2388 ha în 2004…dubandu-se spre anul 2012!!
O analiză detaliată economică a  proiectului RoÅŸia Montană a  fost făcută de Grupul pentru salvarea RoÅŸiei Montane  din Academia de Studii Economice  în studiul intitulat „Adevărul despre proiectul RoÅŸia Montană (Raportul comisiei  Grupului pentru Salvarea RoÅŸiei Montane  din Academia de Studii Economice)”, elaborat la   14 iunie 2010 ÅŸi publicat pe site-ul  http://www.ase.ro/rosia_montana/index.asp.
 
C.   Există  cel puÅ£in trei companii  cu numele Gabriel Resources (care au contribuit la crearea unor confuzii), toate create de Vasile Frank TimiÅŸ:
–  Gabriel Resources N.L., o companie australiană înfiinÅ£ată la 4 ianuarie 1995;
–  Gabriel Resources Ltd. (Gabriel Canada, pe scurt) , companie canadiană,  înregistrata în registrul companiilor la 28 mai 1996, cu un capital social de 22.000 USD,  ÅŸi cotată (nu se ÅŸtie cum) pe seama RoÅŸiei Montane la bursă în Canada, începând cu 1996 !
–  Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey, pe scurt), companie englezească, cu adresa în Jersey, înregistrată în registrul companiilor  tot la 28 mai 1996, cu un capital social de 10.000 lire sterline.
Primele acÅ£iuni emise de Gabriel  Canada sunt din 1996, anume 1.040.478 acÅ£iuni, în valoare de 21.816 CAD  (CAD=dolar canadian).Pe 17 dec. 1996, Gabriel  Canada   intră într-o înÅ£elegere  cu Gabriel Jersey. La adunarea  generală extraordinară din 27 martie 1997, Gabriel Canada a obÅ£inut acordul acÅ£ionarilor pentru achiziÅ£ionarea tuturor acÅ£iunilor lui Gabriel Jersey.  Pe 11 aprilie 1997, Gabriel  Canada a  scos 15.000.000 acÅ£iuni  pentru achiziÅ£ionarea tuturor acÅ£iunilor lui Gabriel Jersey. Ca rezultat, acÅ£ionarii lui Gabriel Jersey care ÅŸi-au vândut  acÅ£iunile au  devenit… acÅ£ionarii majoritari ai lui Gabriel Canada. Aceasta tranzacÅ£ie,  prin care    controlul companiei părinte (Gabriel Canada)  trece la acÅ£ionarii subsidiarei (Gabriel  Jersey)  este contabilizată  ca o preluare inversă (reverse takeover)  (informaÅ£ii luate  de pe site-ul lui Gabriel Canada www.gabrielresources.com ).
Pe 7 iunie 1997, Gabriel Canada a intrat, prin subsidiara Gabriel Jersey, ( atentie! )  într-un Contract de încorporare ÅŸi  Articol de Asociere cu Minvest  (ÅŸi încă  trei acÅ£ionari minoritari privaÅ£i, de „umplutură” (CARTEL BAU – S.A., FORICON – S.A., COMAT TRADING – S.A. ), pentru că Legea 31/1990 cerea …  minimum 5 acÅ£ionari)  care au dus la formarea companiei mixte, pe acÅ£iuni, EuroGold Resources S.A., actuala RMGC. Proprietăţile incluse în înÅ£elegerea „Romanian Properties” sunt RoÅŸia Montană ÅŸi Bucium. În „înÅ£eleagerea  prealabilă”, se spune printre altele  că Minvest se obligă  să obÅ£ină licenÅ£ele (licenÅ£a de exploatare  pentru RoÅŸia Montaşă si  licenÅ£a de explorare pentru Bucium) ÅŸi să le  transfere  în  termen de 7 zile  lui EuroGold, ceea ce dovedeÅŸte vadit o premeditare !  RMGC este deci un mariaj în trei: Gabriel Jersey ÅŸi Minvest,  „terÅ£ul interesat” fiind Gabriel Canada
Modul cum a operat RMGC,  astfel că statul român sa devina captiv în afacerea RoÅŸia Montană, a fost descris în detaliu în studiul Grupului pentru salvarea RoÅŸiei Montane , Academia de Studii Economice, intitulat Statul captiv la RoÅŸia Montană (Scrisoare deschisă adresată PreÅŸedinÅ£iei,  Parlamentului ÅŸi Guvernului României)”,  studiu elaborat la 8 noiembrie 2011 ÅŸi  publicat pe site-ul  http://www.ase.ro/rosia_montana/index.asp
 
D. Există riscul real  să… coexiste  consecinte juridice negative (într-un eventual "faliment" al RMGC, de exemplu!) datorita faptului că  fiinteaza … mai multe companii cu acelaÅŸi nume „Gabriel. Dar care din ele răspunde în faÅ£a legii? Astfel,  daca analizăm  primul document din 2007 de pe site-ul Ministerului Economiei,  anume  „Proiectul de contract de societate”, din  3.06.1997,  citim următoarele:
Contractul de societate este încheiat între Gabriel Jersey – în continuare Gabriel,   Regia Autonoma  a Cuprului Deva – în continuare REGIA (actuala Minvest) – ÅŸi trei companii mici, „de umplutură”, pentru că legea cerea atunci minimum 5 companii;  AGREMENT (intelegere) înseamnă (de ce?)  „Contractul incheiat între Gabriel ÅŸi Regie la  data de 4.09.1995 ca urmare a adjudecării LICITATIEI, împreună cu Actul adiÅ£ional nr.1 încheiat la data de 17.10.1996 ÅŸi Actul adiÅ£ional nr.2 încheiat la data de 01.04.1997 între aceleaÅŸi părÅ£i.” LICITATIE înseamnă „licitaÅ£ia organizată de REGIE ÅŸi Ministerul Industriilor ÅŸi ComerÅ£ului la data de 04.09.1995, având în vedere evaluarea ÅŸi procesarea iazurilor  ÅŸi minereurilor aurifere.”  În Preambul se scrie: „Până în prezent Gabriel Canada a executat obligaÅ£iile ce-i reveneau potrivit AGREMENT-ului”.  Observăm însă că: la data semnării  AGREMENT-ului, în anul 1995, Gabriel (adică Gabriel Jersey)  nu exista!!; probabil că este  Gabriel Resources N.L.;   AnunÅ£ul public al RAC  Deva, despre… intenÅ£ia de constituire a unei societăţi mixte, având obiect de activitate:prelucrarea sterilelor cu conÅ£inut de metale preÅ£ioase din iazuri de decantare vechi… în amestec cu minereu auro-argentifer din producÅ£ia curentă, în două instalaÅ£ii a câte 1 milion tone pe an la RoÅŸia Montană ÅŸi Gurabarza-Brad” a aparut  in ziarul Adevărul abia in  5 sept. 1995, undeva la pag. 8, deci  a doua zi după semnarea Contractului !! In tot acest amalgam de "parole, parole, parole…"care mai sunt cele adevarate?
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.