Sectorul constructiilor se prabuseste

Sectorul constructiilor se prabuseste

0 176

Activitatea economica va inregistra o scadere, in perioada noiembrie 2009 – ianuarie decembrie 2010, in raport cu cele trei luni anterioare, cea mai accentuata scadere fiind prevazuta in sectorul constructiilor, potrivit opiniilor exprimate in luna noiembrie 2009 de catre managerii societatilor comerciale, colectate de Institutul National de Statistica (INS).

Sectorul constructiilor in cadere libera
Potrivit INS, estimarile managerilor din luna noiembrie 2009 arata ca in activitatea de constructii se va inregistra, pana la finele lunii ianuarie 2010, o tendinta de scadere accentuata atat a volumului productiei (sold conjunctural -49 la suta), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -47 la suta).
Managerii estimeaza tot o scadere accentuata si a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -44 la suta), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o scadere moderata a acestora (sold conjunctural -6 la suta).
In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2009, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -16 la suta). De asemenea, in ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza tot o scadere, soldul conjunctural fiind de -19 la suta pe total industrie prelucratoare (-25 la suta la intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste).
Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total, respectiv in metalurgie; fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60 la suta, -46 la suta si respectiv -40 la suta). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o tendinta de crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6 la suta).

In comet scaderi moderate
Potrivit datelor INS, in luna noiembrie 2009, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru ulunile noiembrie, decembrie si ianuarie 2010 (sold conjunctural -9 la suta). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -2 la suta), iar volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o scadere moderata (sold conjunctural -6 la suta).
Angajatorii prognozeaza o scadere moderata si a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14 la suta) pana la finele lunii ianuarie 2010. Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +20 la suta).
Conform estimarilor din luna noiembrie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -13 la suta). In sectorul de servicii se estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -23 la suta), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6 la suta).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic. Astfel, pragurile de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite) ca pana la ± 5 la suta sa reprezinte relativa stabilitate; de la ± 6 la suta pana la ±15 la suta crestere moderata, respectiv scadere moderata; de la ±16 la suta pana la ± 40 la suta crestere, respectiv scadere; peste ±40 la suta crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.
Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate si agregate conform CAEN. Rev2.

Potrivit INS, anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2070 agenti econmici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5 la suta la nivel total sector.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.