Sedentarismul de birou – dauneaza grav sanatatii
Daca efortul fizic prelungit provoaca dureri, acelasi lucru se intampla si in cazul sedentarismului. Lipsa miscarii fizice si mentinerea aceleiasi pozitii la birou pentru un timp indelungat poate genera dureri de spate, de gat si umeri. Mai mult, in timp, din cauza pozitiei defectuoase, se pot instala afectiuni grave ale coloanei vertebrale.
De aceea, pozitia incomoda la birou si kilogramele in plus maresc presiunea exercitata la nivelul coloanei vertebrale. In cazul persoanelor obeze, majoritatea grasimii in exces este dispusa mai ales in zona abdomenului, ea crescand astfel presiunea la nivel lombar.
De asemenea, efortul depus pentru a citi cuvinte foarte mici sau stresul de a termina un proiect la timp pot cauza dureri puternice de cap si ale muschilor gatului.
Potrivit medicilor specialisti, pentru a preveni durerile musculare si afectiunile coloanei vertebrale, persoanele care isi petrec cel mai mult din timp pe scaun trebuie sa adopte o pozitie corecta: coloana trebuie sa fie dreapta, iar genunchii la acelasi nivel cu soldurile.
Un studiu realizat de cercetatorii americani din Louisiana, care au analizat timp de 13 ani stilul de viata a 17.000 de subiecti de ambele sexe, au constatat ca persoanele care isi petrec cea mai mare parte din zi la birou, stand pe scaun, prezinta un un risc de 54% mai mare de a muri in urma unui atac de cord, fata de persoanele cu viata mai activa.
Cercetatorii britanici au rea¬lizat, in 1953, un studiu similar, avand ca subiecti soferii de autobuz. Din acel studiu a rezultat ca soferii de autobuz risca de doua ori mai mult sa moara de atac de cord decat mani¬pulantii carucioarelor de transportat bagaje.
De ce se intampla asa ceva? Nici expertii nu stiu deocamdata cu siguranta. Unul dintre colegii lui Katzmarzyk, profesorul Marc Hamilton, crede ca secretul s-ar afla intr-o en¬zi¬ma, numita lipoprotein lipaza – LPL – sintetizata in tesuturile adipos si muscular, care transforma grasi¬mi¬le din sange in energie. Facand studii pe soareci de laborator, Hamilton a constatat ca la cei care stateau in pi¬cioa¬re, substantele erau transportate in organismul lor de zece ori mai re¬pede decat la cei care nu se miscau si sta¬teau culcati.
Pe de alta parte, astazi, spre deosebire de acum 20-30 de ani, petrecem, potrivit statisticilor, cu 8% mai mult timp pe scaunul de birou, iar stilul nostru de viata este, de asemenea, mai static, chiar daca dedicam poate mai mult timp miscarii fizice organizate, de tipul gimnasticii si anumitor sporturi, ceea ce nu trebuie confundat cu a avea o viata activa.