Semnarea Protocolului de sustinere a Regimului Basescu

Semnarea Protocolului de sustinere a Regimului Basescu

0 227

Asa cum a fost programat,liderii PDL, UDMR, UNPR si cel al grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor au semnat, miercuri, protocolul de colaborare guvernamentala si parlamentara. Ceremonia de semnare a protocolului de colaborare guvernamentala si parlamentara intre formatiunile politice din interiorul coalitiei aflate la guvernare a avut loc la Palatul Parlamentului.
Cat priveste motivele pentru care coalitia a decis sa semneze un protocol, printre acestea se numara, potrivit documentului: efectul economic stabilizator al actiunii politice din 2010, faptul ca dificultatile prin care a trecut populatia Romaniei anul trecut necesita masuri sustenabile.
De asemenea, coalitia mai considera ca, intr-o perioada de criza economica si sociala globala, sansa Romaniei tine de stabilitatea sa politica, economica si sociala fundamentata pe coerenta si consecventa actiunii politice.

Un Protocol pentru mentinerea Regimului Basescu
Premierul Emil Boc a fost mandatat pe 21 februarie de conducerea centrala a PDL sa semneze, in numele partidului, protocolul de colaborare a coalitiei ce sustine Executivul, documentul avand ca „obiectiv major si ambitios” castigarea alegerilor din 2012 si continuarea guvernarii.
Scopul declarat al protocolului: „actuala coalitie sa aiba posibilitatea, prin masurile pe care le va lua in 2011 si 2012, sa pregateasca terenul pentru a obtine cu un vot mai mult decat opozitia in alegeri in vederea continuarii guvernarii”, afirma Emil Boc saptamana trecuta la postul public de televiziune.
Printre obiectivele documentului se numara relansarea economiei, asigurarea stabilitatii macroeconomice, accelerarea absorbtiei fondurilor europene, sustinerea mediului de afaceri si promovarea parteneriatului public-privat.
Coalitia si-a propus indeplinirea obiectivului de stabilizare macroeconomica si asigurarea cresterii economice prin incadrarea in tintele stabilite prin Strategia fiscal-bugetara 2011-2013, mentinerea cotei unice de impozitare, simplificarea fiscalitatii si reducerea contributiilor de asigurari sociale, simplificarea birocratiei si implementarea unor masuri de guvernare electronica, flexibilizarea si securizarea fortei de munca, adoptarea Codului Muncii si a legislatiei dialogului social si consolidarea pietei de capital.
De asemenea, coalitia urmareste restructurarea companiilor de stat, intarirea bursei de valori si vanzarea pe bursa a unor active ale statului, sustinerea unei legi a holding-ului, implementarea legii parteneriatului public-privat, continuarea platii arieratelor generate de stat.
Formatiunile aflate la guvernare si-au mai propus sa sustina programul de constructie de autostrazi, cu accent pe coridorul IV (Nadlac-Constanta), autostrada Transilvania si Bucuresti-Brasov, precum si implementarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii sau politicile privind energia verde si resursele regenerabile.
Si accelerarea absorbtiei fondurilor europene si elaborarea unui plan national de dezvoltare a Romaniei pe perioada 2014-2020 se numara printre prioritatile actualei puteri.
Coalitia isi propune ca, prin masurile promovate, economia romaneasca sa aiba o crestere de 1,5% -2% la sfarsitul anului 2011 si de 4%-4,5% la finele anului 2012.
In ceea ce priveste dezvoltarea sociala, coalitia urmareste implementarea reformelor structurale adoptate in 2010 in domeniile administrarii fiscale, pensiilor, salarizarii si ocuparii in sectorul public si al prestatiilor sociale, cresterea pensiilor in 2012 cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salariului mediu brut realizat pe anul precedent, continuarea reformei in domeniul sanatatii si implementarea reformelor prevazute in Legea educatiei nationale adoptata in 2010.
Prin protocolul semnat miercuri se mai urmareste implementarea cu prioritate de programe pentru combaterea saraciei si de integrare socio-economica a romilor, reforma constitutionala si administrativa a statului prin continuarea masurilor de diminuare si combatere a fenomenului coruptiei, initierea reformei constitutionale si implementarea celor patru coduri juridice aprobate.

Protocolul – suma ambitiilor si orgoliilor asociatiei PDL+UDMR+UNPR
Fiecare dintre cele patru formatiuni a dorit sa introduca anumite prioritati in protocolul semnat miercuri.
Liderii UDMR, UNPR si ai minoritatilor nationale s-au declarat de acord sa asigure in continuare stabilitatea guvernarii in formula actuala pana la alegerile parlamentare de la finele anului viitor, insa fiecare a adus in discutie propriile doleante.
Uniunea Democrata Maghiara doreste adoptarea cat mai rapida a legii privind statutul minoritatilor nationale, care stagneaza de ani de zile in Parlament. Noul presedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca formatiunea sa va fixa un termen pentru adoptarea acestei legi.
Legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare si continuarea descentralizarii in sectorul administratiei publice centrale pe baza principiului subsidiaritatii, modificarea Legii administratiei publice locale, adoptarea legii minoritatilor nationale (UDMR), modificarea legislatiei electorale (PDL+UDMR), legea taxei de solidaritate )o initiativa UNPR) sunt alte prioritati ale coalitiei.
Sustinerea politicii Romaniei in interiorul Uniunii Europene este un alt obiectiv mentionat in protocol.
La acest capitol, se pune accent pe dezvoltarea politicilor comune si nationale necesare atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020, aderarea la spatiul Schengen si eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in Justitie.

Declaratii ale Puterii si Opozitei
Emil Boc: Protocolul consolideaza coalitia de guvernamant

Protocolul semnat miercuri de formatiunile care formeaza actuala coalitie isi propune continuarea colaborarii guvernamentale si parlamentare, a declarat primul-ministru Emil Boc, presedinte al Partidului Democrat Liberal. „Nu am cedat tentatiei populismului si am luat masurile necesare. Acum incheiem un nou protocol pentru asigurarea cresterii economice. (…) Acest protocol consolideaza coalitia”, a precizat Emil Boc, dupa semnarea documentului, impreuna cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor, presedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.

Gabriel Oprea: Semnarea protocolului coalitiei – un pas firesc
Protocolul semnat de liderii coalitiei aflate la guvernare garanteaza stabilitatea politica si reprezinta un pas ”firesc si necesar” pentru ca Romania sa fie in echilibru, a declarat, miercuri, presedintele executiv al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Gabriel Oprea. ”Semnarea acestui protocol este un pas firesc, necesar, al actualei coalitii, pentru ca in Romania sa fie echilibru, sa avem stabilitate politica si guvernamentala. In anul 2010, intr-o perioada de criza economica mondiala, actuala coalitie a luat masuri curajoase, masuri nepopulare, care au dus la stabilitatea Romaniei”, a subliniat Oprea.
El a precizat ca protocolul semnat de UNPR cu PDL, UDMR si grupul minoritatilor nationale cuprinde prioritatile formatiunii si anume cresterea pensiilor, a salariilor si taxarea averilor mari si foarte mari.
Oprea si-a exprimat speranta ca romanii vor discerne si vor intelege ca deciziile Guvernului si ale coalitiei au fost ”cele corecte”.
”Vreau sa multumesc partenerilor coalitiei pentru ca au pus interesul national inaintea intereselor de grup, de partid sau de imagine. (…) Astazi, Romania isi revine din punct de vedere economic, oamenii inteleg ca deciziile Guvernului si ale coalitiei au fost cele corecte si sunt convins ca acest lucru se va vedea si in alegerile din 2012, pe care le vom castiga. Sunt convins ca, asa cum am fost impreuna la greu in 2010, vom fi impreuna si la bine in 2011 si 2012”, a adaugat Gabriel Oprea.

Varujan Pambuccian: Semnarea protocolului coalitiei demonstreaza pragmatism
Liderul grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a calificat miercuri drept pragmatica semnarea protocolului de colaborare cu PDL, UDMR si UNPR. El a explicat ca acest protocol a fost semnat intr-un moment in care este nevoie de actiune mai multa decat de declaratii.

Hunor Kelemen: Aceasta coalitie va asigura cresterea economica si stabilitatea politica
Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Hunor Kelemen, s-a declarat convins, miercuri, ca actuala coalitie de guvernamant va asigura o crestere a economiei, stabilitate politica si intarirea drepturilor minoritatilor nationale. „Acest protocol se refera la toate domeniile – economic, social. Dincolo de faptul ca dorim o asigurare a stabilitatii politice, credem ca, dupa 2010, trebuie sa aplicam masuri prin care vom asigura o crestere sustenabila si trebuie sa fim foarte atenti sa asiguram o crestere a nivelului de trai. (…) Sunt convins ca aceasta coalitie va asigura o crestere a economiei, o stabilitate politica si intarirea drepturilor minoritatilor nationale”, a declarat liderul UDMR, dupa semnarea protocolului de colaborare a formatiunilor din coalitia guvernamentala.

Victor Ponta: Emil Boc si PDL sunt dispusi sa dea orice pentru a mai rezista la guvernare
Primul ministru Emil Boc si PDL sunt dispusi sa dea orice, sacrificand interesul societatii, interesul national si bunastarea romanilor, pentru a mai rezista la guvernare, a declarat miercuri presedintele PSD, Victor Ponta, referindu-se la protocolul semnat de partidele din coalitia guvernamentala.
“Nu consider in acest moment ca vinovat este cel care cere, ci vinovat este totdeauna cel care da aboslut orice si promite absolut orice ca sa mai stea o zi, o luna sau un an in fotoliul, in scaunul de la Palatul Victoria”, a spus Ponta, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.
Liderul social-democrat a subliniat ca ‘pretul’ ramanerii lui Emil Boc in fruntea Guvernului este platit de catre toti romanii.
“Obiectivul nu este doar ramanerea lui Emil Boc si a unui prim-ministru PDL, ci, practic, pastrarea si protejarea tuturor reprezentantilor PDL, care sunt in miile de functii din teritoriu, pe unele dintre ele le-ati prezentat si dvs. (mass-media – n.r.): unii se ocupa cu prezentari de moda, altii sunt vedete de monden, altii sunt bineinteles cei care strang bani pentru PDL si-i aduc fie la vami, fie la ANAF. Acesta este pretul pe care il platim cu totii si trebuie sa fim foarte constienti”, a afirmat Ponta.
Formatiunile politice care sustin coalitia de guvernamant au semnat miercuri un protocol de colaborare guvernamentala si parlamentara, valabil pana la alegerile legislative din 2012, care consfinteste parteneriatul dintre PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale.

Daniel Constantin (PC): Protocolul coalitiei de guvernamant reprezinta o incercare disperata a PDL de a se pastra la guvernare
Semnarea protocolului intre partidele care formeaza coalitia de guvernare reprezinta o incercare disperata a PDL de a se pastra la guvernare, in contextul unei preconizate motiuni de cenzura, a afirmat presedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa. „Din punctul meu de vedere si al PC, semnarea acestui protocol nu reprezinta decat o incercare, o ultima poate incercare disperata a PDL de a se pastra la guvernare, in contextul unei preconizate motiuni de cenzura si de pastrare nu in ultimul rand la privilegiile pe care si le-a format, pe care actuala pozitie pe care o au le garanteaza”, a declarat Daniel Constantin.
El a spus ca semnarea protocolului si promisiunile facute in acest document nu sunt altceva decat o noua incercare a PDL de „a pacali populatia”.
Daniel Constantin a afirmat ca masuri precum scaderea TVA-ului, majorarea pensiilor si ajutorarea IMM-urilor au fost cuprinse si in programul de guvernare din anul 2008, cu care PDL a reusit la acel moment „sa pacaleasca populatia” si sa obtina acel procent in alegeri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.