Semnatura digitala simplifica viata contabililor si patronilor
Semnatura digitala devine un sistem electronic din ce in ce mai cautat si la noi in tara. Firmele brasovene s-au aratat interesate de achizitia acestuia. In sprijinul lor a venit si Camera de Comert si Industrie Brasov, prin organizarea unui seminar special.
Seminarul organizat de catre Camera de Comert si Industrie a adunat mai multe firme brasovene, interesate de achizitia noului sistem electronic.
Acestea au aflat ca adoptarea unei astfel de semanturi costa aproximativ 100 de euro.
In plus, pentru ca semnatura sa fie recunoscuta si de sistemul juridic din Romania, aceasta trebuie realizata prin intermediul unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii autorizat.
Este bine de stiut ca noul sistem digital, nu permite falsificarea semnaturii, iar ea are aceeasi valoare legala ca si cea scrisa.
„Semnatura electronica are mai multe avantaje. Un contabil care se ocupa de mai multe firme trebuie sa depuna pentru fiecare in parte documente la Agentia Fiscala, de exemplu. Acum, cu un singur certificat de semnatura digitala poate depune toate declaratiile pentru fiecare firma din portofoliu. De asemenea, contabilul nu este dependent de statia de lucru. Acesta poate completa si semna formularele de pe orice calculator, in baza dispozitivului de memorie pe care il detine“.
Semnatura electronica este deja recunoscuta la noi in tara, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Registrul Comertului, dar si de Inspectoratul Muncii. Toate cele trei institutii de stat, accepta si recunosc documentele si formularele in format digital.
Iscalitura poate fi aplicata atit de persoanele juridice, cit si de cele fizice care doresc sa semneze electronic documente cu valoare legala. O mai mare aplicabilitate o are semnatura digitala in cadrul aceleiasi companii, in special in cadrul unei societati multinationale cu sute de angajati. Daca documentele sunt transmise in format electronic si autentificate digital, nu mai dureaza citeva zile pina ajung la conducere sau acolo unde trebuie pentru avize, timpul fiind mult mai scurt. De asemenea, societatile pot utiliza semnatura digitala pentru a-si realiza un flux de documente si pentru a comunica in mod legal cu partenerii si clientii lor.
Doar trei societati sunt agreate de institutiile nationale care pun la dispozitia agentilor economici semnatura digitala si niciuna nu este din Brasov. Administratorii si directorii care vor folosi semnatura digitala trebuie sa se prezinte personal la firma care ii va asigura identitatea juridica sau poate apela la un notar cu ajutorul caruia sa trimita informatiile autentificate la furnizorul semnaturii. Pachetul pentru obtinerea acesteia costa in jur de 90 de euro, suma care acopera obtinerea certificatului digital, aplicatia de semnare, de incriptare si un dispozitiv USB care stocheaza in memorie aplicatiile. Semnatura digitala este valabila ca orice semnatura olografa si este recunoscuta ca fiind legala in caz de litigiu, avind valoare juridica. Asadar, daca ar aparea un conflict intre parteneri, documentele semnate electronic pot reprezenta o proba valabila in instanta, care nu poate fi contestata.
Vlad T.