Semnificatia lunii iunie in calendarul popular

Semnificatia lunii iunie in calendarul popular

0 523

Denumirea lunii iunie provine de la zeita Iuno, protectoare a femeilor casatorite. In traditia populara insa, iunie se numeste “ciresar” sau “luna cireselor”, intrucat acum se coc aceste fructe.


?


Ziua cea mai lunga


Iunie este sasea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile.


Iunie incepe (astrologic) cu soarele in semnul Gemenilor si sfarseste in semnul Racului. Din punct de vedere astronomic, luna iunie incepe cu soarele in constelatia Taurului si se sfarseste cu soarele in constelatia Gemenilor.


Numele lunii iunie (latina: Iunius) vine de la zeita Iuno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate. Grecii numeau luna iunie Skirophorion. In Romania, luna iunie, popular, se numeste Ciresar. Nici o alta luna nu incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si luna Iunie. Pe data de 21 iunie este solstitiu de vara marcand ziua cea mai lunga a anului.


?


Luna cireselor


Intrucat in iunie se coc ciresele, primele fructe ale anului, luna se numeste, local, Ciresar sau Ciresel. Acum, in perioada solstitiului de vara, cand ziua devine cea mai lunga si insolatia cea mai puternica din intreg anul, timpul calendaristic si vegetatia ajung la maturitate. Totusi, recoltele, oricat de promitatoare ar parea in luna iunie, sunt numai o fagaduinta, nu o certitudine; orice furtuna, vijelie, ploaie torentiala insotita de grindina poate devasta lanurile de grau, rodul livezilor si vitei de vie. In razboiul dintre fortele naturii, benefice sau malefice, omul, nestiind de partea cui va fi in final victoria, a preamarit, dedicandu-le sarbatori si obiceiuri, atat sfintilor crestini imbracati in haine pagane (Timoftei, Vartolomeu, Onofrei, Elisei, Sanpetru), cat si divinitatilor pagane imbracate in haine crestine (Dragaica, Sanzienele). Targurile Dragaicei si Sanzienelor, organizate in a doua jumatate a lunii iunie pastreaza amintirea unei divinitati preistorice a agriculturii, celebrata la solstitiul de vara.


?


Sarbatorile traditionale ale lunii iunie:


11 iunie: Sf. Vartolomeu


12 iunie: Sf. Onufrie


14 iunie: Sf. Eliseu


19 iunie: Sf. Iuda


24 iunie: Sanzienele (Dragaica)


29 iunie: San-Petru de Vara (Sarbatoarea lupilor)


30 iunie: Pietrele lui Sanpetru.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.