Semnificatia populara a lunii iulie

Semnificatia populara a lunii iulie

0 324

Iulie este a saptea luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile.


Numele lunii iulie vine de la Iulius Cezar care s-a nascut in aceasta luna. Inainte, luna iulie se numea in latina Quintilis, pentru ca era a cincea luna in calendarul roman, calendar care incepea cu luna martie. Grecii numeau luna iulie Hekatombaion. In Romania, luna iulie, popular, se numeste Cuptor.


?


Cea mai calduroasa luna a anului


Luna a saptea este dedicata imparatului roman Caius Iulius Caesar, cel care a introdus calendarul iulian. Aceasta luna, dupa cum o spune si numele „Cuptor”, este cea mai calduroasa luna a anului. Cele patru saptamani din componenta lunii se numesc: „Saptamana secerisului”, „Saptamana Panteliilor”, „Saptamana lui Santilie” si „Saptamana Verii”. Prima saptamana, cea a secerisului, este dedicata muncilor agricole – seceratul graului – si este prin traditie o saptamana in care se munceste de la rasaritul pana la asfintitul soarelui. Cea de-a doua saptamana este dedicata Panteliilor, aprigele surori ale Sfantului Ilie.


Saptamana a treia il are in centru pe Sfantul Ilie, zeul focului si al Soarelui, cel care leaga si dezleaga ploile, tuna, fulgera si trazneste dracii ascunai pe pamant, plesnindu-i cu biciul lui de foc oriunde s-ar ascunde: in varful arborilor, sub streasina casei, in turla bisericii. Cea de-a patra saptamana este saptamana dedicata anotimpului cel mai calduros al anului.


In traditia populara, luna iulie mai este numita si „cuptor”, datorita caldurilor mari ce o caracterizeaza, dar si pentru ca acum se coace si se strange graul.


?


Laura Moise


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.