Semnificatia populara a lunii iunie
Luna a sasea e dedicata zeitei Iuno, sotia lui Jupiter si protectoarea femeilor maritate. Intrucat in iunie se coc ciresele, primele fructe ale anului, luna se numeste, local, Ciresar sau Ciresel. Acum, in perioada solstitiului de vara, cand ziua devine cea mai lunga si insolatia cea mai puternica din intreg anul, timpul calendaristic si vegetatia ajung la maturitate.
Totusi, recoltele, oricat de promitatoare ar parea in luna iunie, sunt numai o fagaduinta, nu o certitudine; orice furtuna, vijelie, ploaie torentiala insotita de grindina poate devasta lanurile de grau, rodul livezilor si vitei de vie.
In razboiul dintre fortele naturii, benefice sau malefice, omul, nestiind de partea cui va fi in final victoria, a preamarit, dedicandu-le sarbatori si obiceiuri, atat sfintilor crestini imbracati in haine pagane (Timoftei, Vartolomeu, Onofrei, Elisei, Sanpetru), cat si divinitatilor pagane imbracate in haine crestine (Dragaica, Sanzienele).
La acestea se adauga Joile Verzi, Mosii de Ispas, Mosii de Vara, Duminica Mare, Calusul, Rusaliile, Martea Ciocului, Lasatul Secului de Sanpetru si altele.
Targurile Dragaicei si Sanzienelor, organizate in a doua jumatate a lunii iunie pastreaza amintirea unei divinitati preistorice a agriculturii, celebrata la solstitiul de vara. Sarbatorile traditionale cu data fixa ale lunii iunie sunt:
– 11 iunie: Sf. Vartolomeu
– 12 iunie: Sf. Onufrie
– 14 iunie: Sf. Eliseu
– 19 iunie: Sf. Iuda
– 24 iunie: Sanzienele (Dragaica)
– 29 iunie: San-Petru de Vara (Sarbatoarea lupilor)
– 30 iunie: Pietrele lui Sanpetru.