Semnificatia populara a lunii martie
Denumirea populara a lunii martie, „martisor” provine de la obiceiul de a sarbatori venirea primaverii prin snurulete colorate in rosu si alb. (Cuvantul „martisor” poate fi derivat din „matisor”, aducand aminte de mugurii care apar in timpul primaverii.)
Sarbatorile care marcheaza aceasta luna
Cele mai importante sarbatori populare ale acestei luni sunt:
1 martie: Martisor; Baba Dochia; Intrarea in zilele Babelor
9 martie: Macenicii
17 martie: Alexie, omul lui Dumnezeu; Ziua Sarpelui
25 martie: Buna Vestire (Blagovestenia, Ziua Cucului)
1 martie: Martisor; Baba Dochia; Intrarea in zilele Babelor
Se spune ca dupa cum este vremea in aceasta prima zi a anotimpului, asa va fi toata primavara, dar si vara.
Prima zi a lunii este legata de martisor, obiceiul care da numele lunii. Dupa credinta populara, cine poarta martisor va fi sanatos si va avea noroc.
Martisorul era alcatuit pe vremuri din doua fire de lana, unul alb si unul rosu sau negru, fire care simbolizau cele doua anotimpuri. Acest snurulet era facut de femei, care il legau la gatul si la mana copiilor. Insa nu doar copiii purtau martisorul, ci si tinerii si adultii.
Martisorul se poarta pana in momentul in care infloresc trandafirii sau visinii. Atunci firul rosu se pune pe un trandafir sau pe o ramura a unui visin. In alte regiuni, martisorul se poarta atat cat dureaza zilele Babelor (sau pana la Florii), cand se scoate si se agata de crengile unui copac. Se crede ca, daca pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci cand martisorul este aruncat dupa o pasare, purtatorul va fi usor precum pasarea.
Monedele desprinse de pe snurulet erau pastrate pana la Sf. Gheorghe, cand fetele isi cumparau cu ele cas proaspat si vin rosu, pentru a fi imbujorate precum vinul si albe precum casul.