Semnificatiile busuiocului in credinta populara

Semnificatiile busuiocului in credinta populara

0 1102

Se spune ca busuiocul s-ar fi nascut din mormantul unei fete udat cu lacrimi de catre iubitul ei, pe care il chema Busuioc. Ca sa capete puteri tamaduitoare si puteri divine, busuiocul trebuie semanat in dimineata de Singiorz. Cu ajutorul lui fetele tinere isi pot visa ursitul si au noroc in dragoste. Trebuie doar ca in ajunul marilor sarbatori sa poarte busuiocul in par, la briu ori in sin sau sa-l puna sub perna seara.


?


Busuioc sub perna


Fetele incearca semnele propriului destin: cauta chipul viitorului sot in forma pe care o ia plumbul sau cositorul topit si apoi brusc solidificat prin turnarea in apa; stau peste noapte in fata unei oglinzi, marginite de doua lumanari, pana ce zaresc chipul viitorului barbat; pun busuioc sub perna si apoi se culca, sperand sa-si viseze sotul.


In noaptea de Boboteaza, dar si in Ajunul sarbatorii de Sfantul Andrei, fetele isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. Din batrini se spune ca, in noaptea de Boboteaza, fetele carora le arde de maritis trebuie sa lege pe inelar un fir rosu de lina ori matase, de care sa innoade o ramurica de busuioc luata de la popa si sa puna apoi crenguta sub perna. Seara se face o turta de faina foarte sarata; nu se bea apa, ci doar un strop de agheasma, apoi se maninca turta si se merge la culcare. De asemenea, in credinta populara, busuiocul protejeaza de ganduri si spirite rele, asadar daca porti o crenguta de busuioc in portofel, vei avea noroc la bani.


?


Busuiocul – simbolul fidelitatii


Dupa ce preotul termina de aghesmuit oamenii in biserica, se spune ca este bine ca fetele tinere sa prinda manunchiul de busuioc sfintit, daca preotul il arunca. Cea care apua prima va reusi in ceea ce si-a propus, dar trebuie sa le dea si celorlalti din busuioc ca sa i se indeplineasca dorinta. Acest busuioc sfintit pus sub perna in noaptea de Sfantul Andrei te ajuta sa visezi ce soarta vei avea. Un obicei asemanator intalnim si la Boboteaza, cand un inotator trebuie sa gaseasca crucea, pe care preotul o arunca in apa inghetata. Se spune ca in acel an scapi de orice rau, daca ai fost primul care a gasit crucea. Busuiocul se tine la icoana, se poarta la san, inchis intr-un medalion sau in geanta, deoarece reprezinta un adevarat talisman care te protejeaza contra farmecelor si atrage dragostea fiind simbolul fifelitatii si al relatiilor de lunga durata. Fetele care se trezesc de dimineata, de Boboteaza, se stropesc cu apa sfintita si busuioc ca sa fie placute de baieti. Iar de Anul Nou, duc la apa un manunchi din aceasta planta si il lasa pe mal, ca sa vada cel indragit ca ea este gata de casatorie.


La candela, se tine un pahar de agheasma cu busuioc, iar in ramurelele lui se lasa o ata rosie neinnodata si picaturi de miere. Cu aceasta miere de la candela se atrage persoana iubita ca sa i se pare dragostea dulce precum mierea si frumos mirositoare precum busuiocul.

Elena B.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.