Senatul a sters taxa auto!!!
Senatorii din comisiile de buget-finante si administratie publica au votat miercuri anularea taxei auto si restituirea integrala a sumelor incasate de la cetateni sub cele doua forme ale taxei auto, cea de prima inmatriculare si cea de poluare.
Senatorii au adoptat cu 10 voturi „pentru” (senatori PD-L, PRM si PC), 2 voturi „impotriva” (un reprezentant al UDMR si unul de la PNL) si 6 abtineri (un liberal si cinci senatori social-democrati) un raport de admitere pentru Ordonanta 50/2008 prin care Guvernul instituie taxa de poluare, insa, prin amendamentele aduse, au eliminat-o si au prevazut restituirea integrala a sumelor respective
Prin modificarile aduse de cele doua comisii, din cele 14 articole ale ordonantei au ramas doar 4, jumatate dintre acestea reprezentand amendamente formulate de senatori. Astfel, primul articol prevede ca taxa incasata in perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008 se restituie integral dupa trei luni de zile de la adoptarea legii in Parlament, majoritatea senatorilor aproband un amendament al senatorului PD-L Dan Carlan, presedinte al Comisiei pentru administratie publica.
Tot la propunerea senatorului democrat-liberal, a fost adoptata si propunerea ca sumele care vor fi restituite sa fie asigurate de la bugetul de stat si nu din fondul de mediu. El a argumentat ca, „la fundamentarea bugetului de stat pe 2009, Guvernul si Parlamentul vor trebui sa tina cont ca dispare o sursa de venit de la fondul de mediu, in conditiile in care sunt deja lansate programe de finantare a autoritatilor locale”.
Ultimul articol, introdus de senatori, prevede ca vor fi restituite si sumele incasate de la aparitia OUG 50/2008, in conditiile prevazute la art. 1.
De asemenea, senatorii au stabilit ca sumele pe care cetatenii trebuie sa le primeasca inapoi trebuie indexate cu rata inflatiei, acceptand un amendament al senatorului conservator Marius Marinescu care a declarat ca „Guvernul trebuie sa le dea oamenilor o despagubire morala si materiala pentru faptul ca le-a tinut imobilizati banii, unora timp de aproximativ un an de zile”.
Guvernul va trebui sa elaboreze, potrivit unui articol mentinut din textul ordonantei, normele de aplicare a acestei legi, in termen de 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial.
Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, a declarat, la finalul dezbaterilor, ca nu comenteaza decizia senatorilor, insa a precizat ca a constatat ca, daca OUG 50/2007 va fi adoptata sub aceasta forma de plen, „va inceta o sursa de finantare care afecteaza programele care au demarat pe baza acesteia”.
Dezbaterile din cele doua comisii pe marginea ordonantei 50/2007 au fost reluate dupa ce, in ultima saptamana din sesiunea parlamentara trecuta, un raport similar a fost contestat de presedintele Comisiei de buget-finante, liberalul Aron Popa, din cauza lipsei de cvorum in momentul votului.
Taxa de poluare auto a inlocuit, de la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare auto, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. Taxa de poluare este calculata pe baza mai multor coeficienti, stabiliti in functie de gradul de poluare a motorului (normele Euro) si emisiile de dioxid de carbon. Formulei standard de calcul i se vor aplica mai multi coeficienti de reducere a taxei care vor tine cont de vechimea masinii, starea tehnica generala a acesteia, nivelul de dotare si rulaj. In cazul rulajului, coeficientii de reducere se stabilesc la diferenta dintre rulajul mediu anual real (calculat prin raportarea rulajului afisat de indicatorul de kilometraj la vechimea calculata in functie de data primei inmatriculari) si rulajul standard. Reducerea taxei se aplica atunci cand rulajul mediu anual real este mai mare decat cel considerat standard pentru categoria respectiva de autovehicule. Rulajul standard este cuprins intre 15.000 kilometri pentru un autovehicul de pasageri cu maxim opt locuri si 100.000 de km pentru unul cu o greutate de peste 5 tone.
Sumele colectate in iulie din taxa de poluare auto s-au ridicat la 40 milioane euro, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi.
Sursa: AGERPRES