Senatul respinge dorința de monopol a RATBv

Senatul respinge dorința de monopol a RATBv

0 278

Senatul României a votat luni legea prin care a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51, prin care au fost prelungite licenţele pentru actualii operatori care realizează transport în interiorul judeţelor, scrie Mediafax.
Legea a fost adoptată de Senat cu un singur amendament mai important, care prevede că programul judeţean de transport trebuie corelat cu orarul de funcţionare al şcolilor, iar dacă acest lucru nu este posibil, consiliile locale şi judeţene trebuie să asigure transportul elevilor prin curse regulate speciale.
În continuare legea menţine prevederile ordonanţei de urgenţă, care a făcut imposibilă și extinderea monopolului subvenționat la RATBv în ceea ce privește transportul metropolitan.
Legea va ajunge în Camera Deputaţilor, care este for decizional în cazul acestui act normativ.
Proiectul de lege a fost discutat săptămâna trecută şi în Comisia de Transporturi a Senatului României, când au fost depuse şi mai multe amendamente, însă, cele care vizau modificarea prevederilor esenţiale ale actului normativ au fost respinse.

Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51 din 2019 au fost prelungite licenţele actualilor operatori privaţi până în anul 2023, fapt ce a blocat – printre alte situații similare – și monopolul ce se dorea impus de RATBv-ul metropolitan, monopol subveționat din banii noștrii și care și așa este ineficient în raportul preț calitate.

În acest moment, RATBV are trei linii în afara municipiului Braşov, respectiv 110 (Braşov – Cristian), 210 (Braşov – Ghimbav) şi 420 (Braşov – Sânetru – Bod).
Pe aceste trei trasee circulă şi autobuze ale operatorilor privaţi.
Cea mai mare problemă din acest punct de vedere este pe ruta Braşov – Cristian, pe care, pentru o cursă, operatorul privat a stabilit un preţ de 1,5 lei, în condiţiile în care călătoria subvenționată cu autobuzul RATBV este 2,5 lei. Unde-i eficiența RATBv?

Senatorul Allen Coliban (USR) a încercat să facă jocurile lui Dragoș David ( ex-PD) în Parlament

De pe lista amendamentelor – din fericire – respinse a fost unul prin care se solicita respingerea ordonanţei de urgenţă, dar şi unul în care se scurta termenul de valabilitate a licenţelor operatorilor privaţi, de la patru ani (perioada 2019 – 2013) la un an (30 iunie 2019 – 30 iunie 2020).
Un alt amendament a fost depus de senatorul USR Braşov Allen Coliban, care, înainte de a face acest demers, a avut o discuţie cu reprezentantul Asociaţiei Metropolitane de Transport Braşov, Dragoş David.

Allen Coliban

Amendamentul depus de Coliban prevedea că „la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară unde sunt în derulare contracte de servicii publice de transport persoane încheiate conform Regulamentului European 1370 din 2007, valabilitatea actualelor programe de transport judeţean şi a licenţelor pentru transportul contra cost judeţean de persoane se prelungeşte numai până la data de 2 decembrie 2019”.
Din fericire acest acest amendament ce favorriza monopolul subvenționat de stat a fost respins.
De altfel senatorul braşovean citat a mai declarat că în şedinţa Comisiei de Transporturi de săptămâna trecută, „când s-a discutat despre transportul metropolitan, mi s-a spus de către reprezentanţii Ministerului Transporturilor, dar şi de către unii colegi parlamentari din comisie că există nişte erori făcute de administraţia locală din Braşov, că atribuirile de contracte către RATBV nu au fost făcute în condiţiile legii, că s-a luat în considerare o lege abrogată”.

Deci deși Coliban știa dar tot a făcut jocurile fostului europarlamentar Dragoș David și a găștii ex-pediste din fruntea RATBv ( respectiv Aurelian Danu, Adrian Oprică, etc).
La rândul său și senatorul PSD Marius Dunca spune că cea mai bună soluţie ar fi „să impunem prin caietul de sarcini condiţii criterii stricte în ceea ce priveşte calitatea transportului. Dar, nu putem să închidem uşa şi să spunem noi, statul, desfăşurăm această activitate. Implicarea statului poate omorî concurenţa. Ar trebui să lăsăm mediul privat să facă acest lucru. Dar şi mediul privat trebuie să înţeleagă că trebuie să investească în calitatea serviciilor de transport”.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.