Senzatii in autobuz cu Aristotel Cancescu
Aristotel Cancescu a testat pe ziaristi senzatiile pe care le vor simti turistii ce vor calatori cu mega-autobuzul pe care Consiliul Judetean a platit o avere. Hardughia cumparata de consilieri cu colosala suma de 300.000 de euro a fost scoasa din hala in care o tinea pitita Cancescu, speriat de primul val de proteste la auzul pretului de 11 miliarde de lei vechi platit de forul judetean pentru a aduce mastodontul la Brasov.
Pana sa induplece Primaria sa aprobe traseul autobuzului prin orasul vechi, Aristotel Cancescu a sperat sa-i impresioneze pe jurnalisti. Pe care i-a invitat la o mica plimbare in vehiculul cu terasa, pe acelasi parcurs pe care urmeaza sa-l strabata la vara si turistii amatori de vestigii brasovene. Cancescu va trebui, insa, sa se asigure ca vilegiaturistii pe care mizeaza in sezonul estival sunt tari de inima si amatori de senzatii la fel de dure.
Pentru ca pe traseu ii pandesc o sumedenie de capcane. Cursa a inceput cu stangul. Nici nu s-a urnit bine din parcarea Consiliului Judetean, magaoaia a lovit bariera automata ce inchide spatiul cu pricina. Greul a inceput, insa, abia cand a ajuns pe strada. Pe sosea, autobuzul supradimensionat al lui Cancescu s-a dovedit la fel de compatibil ca un elefant intr-un magazin de sticlarie. Pachidermul de metal trebuie musai dirijat la manevrele delicate, ca sa nu provoace daune majore. Este mai lat decat o banda de circulatie, obligand celelalte masini sa pastreze distanta.
Cu chiu cu vai, Moby Dick-ul soselei a ajuns in orasul vechi, pe unde Cancescu ar vrea sa-l vada circuland din vara. Calatoria cu autobuzul a oferit ziaristilor senzatii pe care n-au de unde sa le cunoasca din ipostaza de pietoni. Pe Aleea de sub Tampa, grija pasagerilor a fost sa evite crengile arborilor de pe margine. Daca, prin absurd, traseul va ramane acesta, turistii vor avea asigurata, de-a lungul calatoriei, o sedinta de tatuaje si scrijelituri pe cinste.
Climaxul deplasarii n-a fost atins, insa, asa cum spera toata lumea, la trecerea pe sub Poarta Schei. Cancescu n-a acceptat nici in ruptul capului sa permite autobuzului sa treaca pe sub arcada, de teama sa nu i se intepeneasca investitia intre coloanele istorice.
Autobuzul va avea nevoie de un sofer deosebit de abil in manevrarea pe spatiu mic. Unul de dimensiunile curtii interioare a Consiliului Judetean. Pentru ca in zona istorica n-are nici o sansa sa circule, la cum arata restrictiile locale privind traficul in orasul vechi, protejat de reglementari speciale.
La ravna de care a dat dovada pentru a-i convinge personal pe ziaristi de valabilitatea investitiei sale, Aristotel a reusit sa-i persuadeze totusi de ceva. Anume ca nu doar autobuzul si pretul lui sunt supradimensionate, ci si comisionul trebuie c-a fost supraetajat.
Vifor Rotar