Septembrie in traditia populara romaneasca
Luna septembrie in calendarul popular romanesc are o semnificatie aparte, fiind luna care deschide anotimpul toamnei. Numele ei vine de la generalul roman Septimus si era luna a saptea din an. Septembrie are o importanta deosebita pentru ca este o lun recompensei, muncii si trudei, acum fiind culese roadele muncii de peste an.
Cunoscuta in popor sub numele de „Rapciune”, adca perioada in care se schimba radical si definitiv vremea frumoasa si calduroasa de vara, aceasta luna este una extrem de capricioasa din punct de vedere meteorologic si are putearea de a prevesti cat de calduroase sau reci vor fi lunile ce vor urma.
Astfel, daca de ''Rapciune'' e cald, atunci luna urmatoare, ''Brumarel'' timpul va fi rece si cu multa umezeala.
Daca tuna in septembrie e semn de multa zapada in ''Faurar''. Daca in septembrie infloresc scaietii, atunci toamna va fi lunga si frumoasa.
Daca randunelele se duc repede, atunci e semn ca si iarna e aproape.
Pentru ca acum se strange rodul viilor, mai este numita si „Vinitel”. Sarbatorile traditionale ale lunii septembrie sunt:
• 1 septembrie: Simion Stalpnicul
• 4 septembrie: Sf. Vavila
• 8 septembrie: Sfanta Maria Mica
• 14 septembrie: Ziua Cruci
• 24 septembrie: Teclele
• 26-28 septembrie: Filipii de toamna
Pamantul se inchide nu doar pentru animale, ci si pentru plante. Este ziua in care florile vorbesc intre ele, stiind ca se vor usca. Doar plantele necurate vor ramane verzi.
Fragii gasiti dupa aceasta data nu mai sunt buni de mancat, fiind destinati mortilor. Este o luna buna pentru culegerea plantelor de leac.