Sergiu Nicolaescu, ultimul film – Carol I

Sergiu Nicolaescu, ultimul film – Carol I

0 397

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, dupa premiera din 9 mai a celui mai recent film al sau, „Carol I”, ca regele Carol I i-a fost un model in cariera de regizor si chiar daca nu a fost un personaj iubit, romanii trebuie sa invete sa-l iubeasca.
Despre „Carol I”, apreciatul cineast a marturist ca a fost realizat cu o buna documentare, cu o riguroasa respectare a documentarii si cu o mare sinceritate. Sergiu Nicolaescu a mai vorbit si despre viitorul sau proiect cinematografic, comedia „Poker”, dupa un scenariu de Adrian Lustig, dar si despre modul in care se impleteste cariera sa de politician cu cea de cineast.
La CinemaPro, a avut loc o tripla lansare pentru Sergiu Nicolaescu: o data cu premiera, maestrul a scos pe piata DVD-ul cu filmul „Carol I” si o carte cu scenariul filmului si cu informatii despre epoca in care a trait suveranul Romaniei.
Pelicula, in care cunoscutul regizor il interpreteaza, pentru a doua oara in viata sa, pe regele Carol, a fost lansata de Ziua Independentei de Stat si in ajunul Zilei Regalitatii.
„Carol I” este una dintre cele mai asteptate premiere ale anului 2009, filmarile fiind incheiate la sfarsitul anului trecut. Realizat dupa un scenariu de Emil Slotea, „Carol I” se refera la ultimele luni din viata regelui si la controversele dintre Carol si membrii Guvernului sau, in contextul izbucnirii Primului Razboi Mondial.
Sergiu Nicolaescu da viata regelui Carol, personaj pe care l-a mai interpretat si in 1978, intr-un alt film al sau, „Pentru patrie”, in timp ce rolul reginei Elisabeta este interpretat de actrita Marina Procopie. Filmarile peliculei „Carol I”, menita sa reinvie imaginea primului rege al tarii, au fost realizate la Castelul Peles si la Cotroceni.

REP: Intr-o Romanie in care interesul fata de monarhie, rege sau regalitate pare a fi unul extrem de scazut, cum va explicati faptul ca premiera filmului dumneavoastra, „Carol I”, a umplut sala de cinema?
Sergiu Nicolaescu: Sigur ca a fost premiera, iar la o premiera, intotdeauna e plina sala, dar eu cred ca filmul este foarte interesant si foarte educativ. In acelasi timp, este un film uman, pentru ca eu vad in personajul regelui un om, in primul rand. Pe mine m-a impresionat regele Carol I, in special cand am cunoscut finalul vietii lui, care a fost foarte dur si foarte incercat. A fost un om extrem de precis, de exact si un bun organizator. A stiut intotdeauna ce a vrut si a luptat pentru asta. Din punctul acesta de vedere mi-a fost un model si mie in cariera mea de regizor, ca exemplu al unui neamt ajuns in Romania.

REP: De altfel, se vorbeste si despre o asemanare fizica intre dumneavoastra si Carol I.
Sergiu Nicolaescu: Da. Sigur ca statura este alta, dar este o asemanare fizica uluitoare, pe care a gasit-o si in 1977, la o suta de ani de la Razboiul de Independenta, Corneliu Burtica, un activist de partid care a dat voie sa se joace Carol si sa-l joc eu.

REP: Dincolo de valoarea lui cinematografica, filmul „Carol I” are si o evidenta valoare documentar – istorica. Care sunt acele detalii pe care orice tanar roman ar trebui sa le stie despre Carol I?
Sergiu Nicolaescu: Este un film facut cu o buna documentare, cu o riguroasa respectare a documentarii, cu niste adevaruri spuse si cu o mare sinceritate. O dragoste si un respect pentru un om care si-a sacrificat viata pentru datoria pe care a avut-o.

REP: S-au facut tot felul de topuri cu cei mai iubiti romani, figura lui Carol I nu figura in fruntea clasamentului.
Sergiu Nicolaescu: Carol I nu a fost iubit drept cel mai bun roman. Carol I a fost stimat pentru ceea ce facea, respectat de contemporanii lui si in special de oamenii cu care lucra, dar aproape nimeni nu l-a inteles pentru ca era un neamt. El stia una si buna: ca munca e munca si ca rezultatele sunt intotdeauna pe masura muncii pe care o depui. A fost foarte putin cunoscut si din cauza asta este un soc cand analizezi un asemenea om si tocmai acest lucru m-a apropiat pe mine de el, pentru ca si eu, la randul meu, imi fac datoria intotdeauna si aleg lucrurile cele mai grele. Desigur, pastrand tot respectul si proportiile respective. El a facut Romania moderna. El a construit cele mai extraordinare cladiri pe care le avem in Bucuresti. A ridicat Romania la un grad european, la o tara europeana, deci a fost un rege roman foarte important, cel mai important rege roman.

REP: Daca ar fi sa ne luam dupa locul pe care il are in paginile cartilor de istorie, lucrurile sunt ceva mai diferite.
Sergiu Nicolaescu: Cartile noastre de istorie sunt penibile. Era un ministru al educatiei penibil, care facuse cartile alea alternative. O rusine. Nu informa cu nimic pe tinerii care vor sa cunoasca trecutul, sunt insetati de trecut. Nu ii informa si nu le dadea elemente care sa fie digerate si acceptate de tineret, sa le faca de asa maniera incat sa fie atras tineretul spre istorie si spre romanism. Pentru ca, pana la urma, despre asta este vorba, despre dragostea de tara.

REP: Anul trecut, un alt film al dumneavoastra, „Supravietuitorul”, a adus un numar record de spectatori in salile de cinema. V-asteptati la o reactie similara si fata de „Carol I”?
Sergiu Nicolaescu: Spectatorii ma iubesc pe mine. Unii nu stiu sa defineasca de ce ma iubesc. Ma iubesc pentru ca am facut, in primul rand, film istoric, am facut film inspirat din istorie, niciodata nu am facut film de dragul filmului. Niciodata nu am facut o actualitate care sa fie dispretuita de spectator, o realitate care exista, dar care nu trebuie multiplicata. Trebuie sa incercam sa oprim aceste pacate ale noastre. Pentru ca noi, romanii, avem pacatele noastre. Incepem un lucru si pana la urma il uitam.

REP: Pacate pe care un neamt precum Carol I nu le avea…
Sergiu Nicolaescu: Exact. Si atunci, din cauza asta, unii aveau un pretext sa nu-l iubeasca, dar, de fapt, nu semanau cu el. Carol nu a fost iubit, acum trebuie sa invatam sa-l iubim.

REP: Au trecut mai bine de 30 de ani de la comedia „Nea Marin miliardar” si iata ca, anul acesta, le pregatiti romanilor o noua comedie, „Poker”, dupa un scenariu de Adrian Lustig.
Sergiu Nicolaescu: Incerc sa aduc din nou spectatorul in sala de cinema. Salile de cinema au disparut, din 830 de sali au mai ramas 30 si ceva, in conditiile respective, daca nu atragem spectatorul roman, cinematografia romana va muri. Pur si simplu dispare. Ceea ce este un lucru foarte grav, pentru ca cinematografia romaneasca a devenit una dintre cele mai puternice cinematografii europene in anii ’70 – ’80.

REP: Revenind la „Poker”, ati stabilit deja distributia? Cand incep filmarile?
Sergiu Nicolaescu: Sper sa inceapa filmarile la 15 iunie si in toamna sa fie premiera. Distributia este oarecum stabilita. Vor juca George Mihaita, Vladimir Gaitan, Florin Piersic.

REP: Sunteti presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului, functie care va ocupa o mare parte din timp si, cu toate acestea, mai aveti destule proiecte cinematografice. In afara de „Poker”, stiu ca mai aveti in proiect si „Candele de zapada”, dupa un scenariu de Corneliu Vadim Tudor. Cum reusiti sa lucrati pe doua „fronturi”?
Sergiu Nicolaescu: „Candele de zapada” este tot un film istoric, despre intervalul dintre cele doua Razboaie, Romania intre cele doua Razboaie. Nu ma las de filme, dar in perioada in care m-am apucat de politica, trebuie sa recunosc, ca am facut jumatate din filmele pe care le faceam daca eram liber. Dar nu mi-a parut rau, pentru ca, in primul rand, am participat la Revolutie si era obligatia mea sa continuu sa fac politica Revolutiei, a implinirii revolutiei. Din pacate, n-am reusit.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.