Șerpii crescuți de Băsescu la sân, nu-l mușcă pe el, ci pe...

Șerpii crescuți de Băsescu la sân, nu-l mușcă pe el, ci pe noi…

2 503

Generalul Florian Coldea a fost, în sfarsit, audiat de către Comisia de Control al Serviciului Român de Informaţii, numele său fiind legat de cele mai grave acuzaţii îndreptate împotriva Serviciului. Probabil că nu vom afla dupa  această prima  ocazie de „marturisiri”, mare lucru. Dar este important că actualul Parlament şi-a luat pentru prima dată misiunea în serios, chemându-i să dea socoteală pe unii  care au ocupat funcţii de comandă, cu caracter manipulativ …și în SRI.
Faptul însuşi de a răspunde legal și oficial la întrebările unor membri ai Parlamentului este un început bun, democratic, de responsabilizare civica pentru un serviciu care, după toate aparenţele, nu prea dădea socoteală nimănui în politica internă… eventual tătucului fanfaron Basescu. El, un personaj fara credit moral si un mincinos patentat, a fost nu o data, la rândul lui (printre cauze viciul), victima sigura a unor manipulatori de profesie, care il ”colorau” din vorbe ca pe un papagal jumulit!
Să observăm totuşi că atât George Maior (fost director până la ultimele alegeri prezidenţiale), cât şi generalul Florian Coldea nu mai au astăzi nicio răspundere în cadrul SRI. De aceea, audierea lor pare întrucâtva lipsită de miză facad cumva cu ochiul „anchetatorilor”:

Hai, bai, ca si voi stiati cum era!”
Totuşi clarificarea trecutului apropiat nu este de prisos, – ba dimpotriva!- cu atât mai mult cu cât am asistat la o deplină „continuitate” in campul tactic (!) si în politica „penala” a statului de …drept paralel, care face ca deciziile de ieri, inca să se regăsească inevitabil în situaţia de astăzi.
Supoziţia care animă aceste audieri şi care îşi caută fie şi cea mai mică confirmare este că SRI a căutat să influenţeze, pe diferite căi, cursul politicii româneşti…incepand cu fiecare rand de alegeri !

Nu-i chemi pe foştii conducători ai Serviciului dacă nu îi crezi vinovaţi…
S-au adunat, probabil, până acum multe mărturii dar probabil , nu pot fi considerate inca dovezi suficiente.
Să observăm totuşi că există la dispoziţia publicului, în plină lumină, un fapt care confirmă cel puţin reaua conduită a generalului Coldea.  Intempestiva sa trecere în rezervă este indubitabil o probă că a comis erori grave care nu mai puteau fi acoperite. Cu atat mai putin de catre Presedintele Johannes….
Versiunea oficială este ca „strambul”  nu Mircea Rednic, care si el era poreclit astfel…  s-ar fi retras de bună voie şi din proprie iniţiativă, (
ca să nu pună serviciul în pericol ?!)  prin faptul expunerii sale jenante ca sluga… necontestata a unui presedinte fanfaron, caruia i se subsuma „totul” ca sa nu piarda urmatoarea runda de alegeri.
Nu se retrage nimeni, mai ales dintr-o asemenea poziţie, dacă se ştie invulnerabil!!  Iar dacă a devenit vulnerabil, înseamnă că, într-un fel sau altul, a greşit. O analiză logică ne duce la concluzia că retragerea sa din fruntea SRI nu putea fi decât rezultatul unei negocieri.
Sa zicem ca numarul urias de inregistrari  „speciale” împotriva… „teroristilor”, i-au pus pe ganduri pana si pe americani…
Se stie, spre distractia serviciilor speciale din toata lumea civilizata, ca Romania se afla pe locul I Mondial la numarul unor  asemenea forme de supraveghere, raportate la 1.000 de locuitori (de peste trei ori mai multe ca în SUA), incat „servicilii” de la noi au ajuns  subiect principal de bașcalie in marile reviste humoristice…
În orice caz, si Scandalul Ghiţă a încetat subit după… retragerea lui Coldea, ca şi cum nu ar fi fost şi nu există semne că autorităţile româneşti ar depune mari străduinţe să-l readucă pe fugar acasă.
Partea cea mai delicată a poveştii este însă una care ţine de politica generală. Impresia creată în ultimul an este că există în viaţa publică românească destule persoane (politicieni, formatori de opinie etc.) care fie ştiu, fie intuiesc care a fost sensul implicării SRI în politică şi aprobă acest lucru. Unii nu au ezitat să ia explicit apărarea SRI, cu subînţelesul că România fără un control cvasi-poliţienesc nu ar reuşi să se conducă destul de bine.
Paradoxal, apologia serviciilor secrete a devenit în România un indiciu al bunei aşezări în politică, al „europenităţii”, al „bunelor” partizanate.
Dacă nu eşti de partea „serviciilor” în disputa zilei, nu pari suficient de anti-rus, de pro-occidental, de liberal, de anti-corupţie şamd. Unii aproape că au spus-o pe şleau.
Indiferent de opţiunile care îi animă pe conducători, instituţia isi lucrează „adversarii politici” în ascuns, cu tactici care nu au nicio legătură cu dezbaterea democratică, ci mai mult cu constrângerea şi manipularea.
Este posibil şi este de dorit ca serviciile să fie benigne, dar, nimeni nu mai poate garanta care va fi cursul evoluţiei lor. Nici chiar  laudarosul Basescu… De aceea presiunea constantă asupra serviciilor este binevenită, căci ea poate eventual să preîntâmpine derapajele,
In schimb apologia serviciilor secrete este mai curând o formă de sinucidere civică, dacă nu e pur şi simplu o formă de colaborare băsesciană!
De fapt  o capcană în care cad aceia care privesc cu maximă indulgenţă serviciile secrete. Adica, daca SRI este anti-PSD şi prin urmare este „bun”?
Prin acest raţionament, implicarea serviciilor secrete în politica românească, a ajuns o derogare ce s-a întoars deja împotriva românilor! Dacă se va continua pe aceleași coordonate nu va exizista un mâine pentru noi ci doar pentru …ei!

Gicu, agent secret

 

 

 

COMENTARII

  1. Cum,necum,ceau facut astia
    sub pulpana lui Basescu
    a fost si este o MARE PORCARIE antiromanesca!!!

  2. Iata si o marturie oarecum neutra de la un membru al Comisiei:
    ” În ciuda faptului că prezența lui Florian Coldea La AUDIERI in Comisie ar fi putut oferi clarificări suplimentare asupra unor chestiuni de interes public, am avut tot timpul senzația că președintele Comisiei de control a SRI, domnul Claudiu Manda, a refuzat să ducă discuția în direcția corectă.
    Am avut senzația, timp de 8 ore, că grija principală a domnului Manda a fost aceea ca nu cumva domnul Coldea să spună ceva ce ar putea aduce prejudicii directe domnului Liviu Dragnea.
    Probabil așa se explică și discuția privată dintre domnul Manda și generalul Coldea, de aproximativ jumătate de oră, dinaintea începerii audierii.
    Întrebările domnului Manda au cuprins mai degrabă frustrarea și nemulțumirea liderilor PSD și nu numai, care au fost condamnați sau trimiși în judecată ca urmare a „interceptărilor SRI” sau a muncii operative depuse de profesioniștii acestei instituții. Senzația de final în urma celor 8 ore de audieri a fost aceea că în PSD se vor găsi oricând politicieni care să hărțuiască și să umilească ofițeri de informații, nu cu scopul de a afla adevărul ci doar pentru a proteja persoanele cu probleme penale din partid ”, a explicat deputatul Vezeteu (USR).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.