Servicii de sănătate contra cost. Gratuitatea în spitale, doar dimineața

Servicii de sănătate contra cost. Gratuitatea în spitale, doar dimineața

0 138

Pentru că, așa cum a declarat și Alexandru Rafila, nu există mijloace legale pentru a-i obliga pe medici să lucreze ori la stat, ori la privat, Ministerul Sănătății a găsit o altă soluție. Medicii din spitale să lucreze tot la stat, dar în afara programului, iar pacienții să plătească pentru aceste servicii.
Cum s-ar zice, dimineață, pe cardul de asigurat, iar după -amiază, contra cost. Mai mult, în planul de acțiuni sectoriale privind resursele umane în sănătate, este prevăzută și introducerea, în spitalele publice, a serviciilor de sănătate plătite din buzunarul pacienților.

Evaluarea OMS a problemelor resurselor umane din Sănătate din România, făcută pe bani, bineînțeles, nu a adus nicio informație nouă. Am aflat, însă, că nu există date centralizate privind repartizarea medicilor de diferite specialități pe unități sanitare. Singurul lucru subliniat în mod repetat în evaluarea experților OMS a fost criza medicilor de familie din zonele rurale, și nu numai, pe care o știam deja.
În planul de acțiuni se vorbește despre un deficit al cadrelor medicale, pe anumite specialități și în anumite zone. Avem însă o criză de medici la nivel național? Mulți reprezentanți ai sistemului susțin că nu.
În realitate este vorba despre o supraaglomerare a centrelor universitare din marile orașe și o lipsă de atractivitate pentru restul.
Se mai pune și problema plecării tinerilor medici în afara țării, dat fiind criza de personal de specialitate din UE. Aici lucrurile sunt simple, în Occident facultatea de medicină se face pe bani grei, iar în România este gratis, iar un contract încheiat între studenți și statul român, care să-i oblige să profeseze un număr de ani în țară, ar rezolva problema, un lucru, de altfel, vehiculat acum ceva vreme.
Salariile în Sănătate au crescut enorm, depășindu-le pe cele din Occident, însă toate soluțiile OMS și ale Ministerului Sănătății pentru resursa umană sunt centrate tot pe bani. Una dintre acestea este majorarea veniturilor medicilor din spitale prin posibilitatea de a lucra în afara programului, tot în spital, dar pe banii pacienților.

Niciun cuvânt despre plata în funcție de activitate

Despre plata medicilor în funcție de activitate și de performanțe, OMS nu a scos niciun cuvânt. Astfel că medicii iau aceeași bani (mulți) pentru un volum de muncă total diferit, ca să nu mai vorbim de complexitatea cazurilor. În schimb, se va umbla serios la aglomerarea de medici de pe secții.
Astfel Ministerul Sănătății va revizui numărul de posturi necesare în funcție de volumul de activitate al structurilor în cauză (secții, departamente etc.) și va adapta angajarea personalului spitalicesc ținând cont de planificarea nevoilor de personal specializat.
Mai mult, se vor introduce condiții de lucru mai flexibile pentru personalul spitalicesc, cum ar fi transformarea contractelor de muncă pe secții în contracte de muncă pe spital, pe baza nevoilor actuale, astfel încât să se îmbunătățească managementul personalului și furnizarea de servicii. Iar pentru capacitatea neutilizată, se vor introduce servicii elective, pe banii bolnavilor, adică încet, încet, spitalul devine un mixt de public și privat.

Alexandru Rafila vrea să dea și mai mulți bani medicilor,
din buzunarele asiguraților, a pacienților!

Și mai mulți bani
Unul dintre punctele centrale ale planului de acțiuni al Ministerului Sănătății este acordarea de stimulente medicilor, asistenților medicali, moașelor la intrarea pe piața muncii în zonele rurale și insuficient deservite. Stimulentele vor fi financiare, prin  creștere salarială, sprijin financiar pentru cheltuielile de trai, rambursarea împrumuturilor pentru studenți și condiții de lucru.
Totodată, personalul medical din aceste zone va beneficia și de condiții sporite de trai, prin facilități pentru locuit, de exemplu, condiții sanitare, electricitate, alimentare cu apă, internet, telecomunicații etc., transport, locuri de muncă pentru soț/partener.
Bani mai mulți vor primi și medicii din specialitățile deficitare, sub formă de prime și garanții de stat. Despre sursele de finanțare, nu se pomenește mai nimic, în afara unei direcționări spre autoritățile locale, care, evident, nu vor avea de unde să plătească acești bani. În rest, planul de acțiuni prevede înființarea unor comisii, grupuri și grupulețe, care să monitorizeze marile măsuri propuse de experții OMS.

Sursa: national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.