Servicii speciale pentru copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate

Servicii speciale pentru copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate

0 260


Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va desfasura un program in valoare de peste 1,2 milioane de lei pentru combaterea neglijentei copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, a anuntat ministrul Gheorghe Barbu. Programul prevede infiintarea a cel putin 10 servicii specializate, centre de informare pentru prevenirea si combaterea neglijarii acestor copii.


Ministrul Muncii a precizat ca in prezent sunt 20 de consilii comunitare consultative infiintate sau in curs de formare si un numar de 200 de copii beneficiaza de pe urma acestor servicii.


Barbu a adaugat ca in prezent exista un act normativ care obliga parintii care vor sa plece la munca in strainatate sa declare la serviciul social de la primarie in grija cui ramane copilul.


Pentru prevenirea situatiilor de risc in care ar putea ajunge minorii parasiti de familiile plecate in strainatate, in 2006 a fost modificata legislatia privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, astfel ca cei care au minori in ingrijire sunt obligati sa ataseze la dosarul necesar incadrarii in munca intr-un alt stat si o dovada emisa de primaria din judetul in care acestia isi au domiciliul, din care sa rezulte ca autoritatile locale au fost instiintate despre plecarea lor.


In plus, printr-un ordin emis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), serviciile publice de asistenta sociala sunt obligate sa monitorizeze, sa raporteze si sa intervina, daca este cazul, in situatia copiilor care sunt ramasi fara unul sau ambii parinti.


Potrivit datelor prezentate de ANPDC la inceputul acestui an, exista peste 30.539 de familii din care erau plecati la munca in strainatate unul sau amandoi parintii, in timp ce numarul copiilor afectati de aceasta situatie este de 39.896. Majoritatea copiilor ramasi in tara (36.779) sunt in grija rudelor de pana la gradul patru, alti 2.243 dintre ei beneficiaza de o forma de protectie (alocatia de plasament), 286 au fost dati in asistenta maternala, iar 290 sunt in grija unor centre de plasament, publice sau private.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.