Serviciile deconcentrate din Ardeal pe taraba negocierilor PD-L – UDMR

Serviciile deconcentrate din Ardeal pe taraba negocierilor PD-L – UDMR

0 165

O publicatie centrala dezvaluie, in baza unor date concrete, aranjamentele dintre PD-L si UDMR, in culise, prin care Uniunea a acceptat sa se alature pedelistilor la guvernare pentru a crea o majoritate. Conform publicatiei, Emil Boc a promis UDMR: “Votati bugetul, va dam trei miliarde de parlamentar!” Se intelege, miliarde in lei vechi.
Si asta e doar deschiderea, caci tainul pe care Uniunea il primeste este mai mare
In cadrul discutiilor de luni dintre reprezentantii organizatiilor din Ardeal ale PD-L si UDMR, maghiarii si-ar fi obtinut partea pentru a vota Bugetul: functii in deconcentrate pe baza de algoritm si bani pentru colegiile parlamentarilor maghiari.
Udemeristii si pedelistii si-au impartit luni functiile din deconcentrate in cadrul intalnirii de la Parlament intre liderii organizatiilor din Ardeal ale celor doua formatiuni. In plus, pentru a vota Bugetul, parlamentarii maghiari au primit si promisiuni de la premierul Emil Boc cum ca vor primi cate 300.000 de lei de cap de senator si deputat pentru colegiile acestora.
Ce este pana acuma official, se stie ca in urma intrarii UDMR la guvernare, maghiarii au obtinut cinci posturi de prefect si 10 de subprefect, plus alte posturi de secretari de stat.
Iata si cateva reactii ale ambelor parti la aceste invoieli de dupa usa cortului.

Pedelistii din Ardeal le cedeaza cu greu noilor aliati din UDMR posturi in serviciile deconcentrate si se revolata impotriva conducerii de la Bucuresti care le-a aratat ieri algoritmul de impartire a functiilor

„Tot aia care pierd castiga. Asta-i viata!”, filosofa cu naduf Vasile Blaga la iesirea de la o intalnire cu liderii UDMR, in care s-a negociat „tainul” pe care udemeristii il primesc pentru ca au parasit alianta cu PSD si PNL si au intrat la guvernare alaturi de PD-L. Iar UDMR si-a negociat scump pielea, de la posturi de secretar de stat pana la posturi de prefect si de sefi in serviciile deconcentrate. Imparteala a reinceput luni dimineata, cand au fost chemati la Bucuresti sefii organizatiilor PD-L si UDMR din Ardeal, regiunea unde maghiarii ridica pretentia sa conduca „in functie de proportia etnica”, iar pedelistii locali, castigatori in alegeri atat pentru partid, cat si pentru Traian Basescu, se incapataneaza sa nu cedeze deconcentratele pe care le detin, considerand ca revendicarea lor e legitima din perspectiva contributiei electorale. Potrivit lui Vasile Blaga, „partea care revine UDMR trebuie sa reprezinte 12,5%”. In judetele din Ardeal insa, UDMR preseaza sa obtina mult mai mult.

Ca voce din afara intregii facaturi, Vasile Mihalcea, presedinte PSD Harghita, afirma: „Pai, cum sa imparti, dom’le, pe ponderea etnica in Harghita, unde noi, romanii, suntem doar 14%, asa ceva nu se poate in nici un caz!”

La randul sau, Tamas Sandor, presedinte UDMR Covasna, declara: „In Covasna si Harghita (unde maghiarii reprezinta 77%, respectiv 96% din populatie, n.a) o sa fim mai intelegatori, o sa ne multumim si cu mai putin decat este proportia etnica, dar in niciun caz sub 50%. In celelalte judete va trebui sa tindem spre proportia etnica, dupa cum e si normal. In fiecare judet vom negocia fiecare post in parte, nu doar pe cele care au apartinut PSD-ului si care in unele judete au ramas libere, in altele au fost ocupate imediat de pedelisti”.

In schimb, un lider de filiala PD-L din regiune declara: „Noi, toate organizatiile din Ardeal, am castigat prezidentialele. Nu mi se pare normal ca noi sa ne pierdem dreptul la posturi in deconcetrate, pentru ca asa vrea UDMR”.

Iata si ce s-a impartit pana acuma.
UDMR a reusit deja sa obtina de la PD-L cateva functii. Potrivit unor surse din ambele formatiuni, deconcentratele se vor imparti 50% la 50%, in judetele Harghita si Covasna, Uniunea urmand sa preia aici cele doua functii de prefect.
In judetul Mures, 40% din deconcentrate vor reveni UDMR, maghiarii obtinand doar pozitia de subprefect.
In celelalte judete din Transilvania, procentele care reprezinta functiile care revin Uniunii sunt apropiate de cota pe care o detine, dupa caz, minoritatea maghiara. Spre exemplu, la Cluj, UDMR nu va avea decat 20% din deconcentrate. Maghiarii vor avea pozitii de conducere si in cateva judete din afara Transilvaniei. Conform surselor citate, este vorba despre Vaslui, unde Uniunea va numi prefectul, si de Teleorman si Argea, unde UDMR va avea subprefecti.
Liderii maghiari au ridicat in faþa partenerilor de la putere si pretentia de a primi unele functii in judetele din Ardeal ocupate, in timpul guvernarii trecute, chiar de PD-L.

Ca san u-si nemultumeasca prea tare oamenii din teritoriu, conducerea centrala portocalie s-a gandit si la niste ”pachete compensatorii” pentru ardelenii pedelisti ramasi fara posturi

Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean, spune ca sunt doua criterii in functie de care UDMR va primi posturi in deconcentrate: scorul la alegerile prezidentiale si ponderea populatiei maghiare in judetele respective.
Primul criteriu este relevant pentru institutiile deconcentrate „din afara Carpatilor”, cum s-a intamplat in cazul Vasluiului, unde udemeristii si-au pus prefect.
In privinta incheierii de protocoale PD-L-UDMR la nivel local, Oltean afirma ca acest lucru este obligatoriu. „Guvernarea trebuie sa functioneze de sus in jos si de jos in sus. Avem o experienta nefavorabila cu PSD (care nu a denuntat aliantele la nivel local cu UDMR si PNL, in anul in care a guvernat alaturi de democrat-liberali – n.a.), care a provocat dificultati in actul de guvernare”.
Pentru a calma spiritele, conducerea centrala le va oferi liderilor ardeleni „pachete compensatorii”, adica posturi la Bucuresti, in deconcentrate si in agentiile aflate in subordinea guvernului. Si aici ar putea aparea insa probleme, pentru ca udemeristii vor si sefii de agentii, ei vizand, printre altele, conducerea Agentiei pentru Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

In context, reprezentantii PD-L si UDMR vor avea la dispozitie 10 zile pentru a negocia, in teritoriu, impartirea functiilor in deconcentrate. Liderii celor doua formatiuni au decis ca, la nivel judetean, PD-L sa formeze aliante cu UDMR. Aceasta inseamna ca Uniunea va trebui sa renunte la protocoalele incheiate in vechea guvernare cu PNL si PSD. Mai mult, la finalul acestor 10 zile, democrat-liberalii ii asteapta pe udemeristi si cu dovada ruperii colaborarii cu actualele partide din opozitie, la sfarsitul lunii fiind stabilita o noua intalnire, cel mai probabil la Poiana Brasov.
Marko Bela a spus, la final, ca Uniunea trebuie sa gandeasca „pe termen mai lung”, astfel incat PD-L si UDMR sa nu se gaseasca „pe parti diferite ale baricadei”.

Si tot in context si revenind la inceputul acestui material, sa amintesc promisiunea lui Boc facuta UDMR: “Votati bugetul, va dam rei miliarde (lei vechi, n.a.) de parlamentar”.
Inaintea dezbaterii an plen a proiectului bugetului pe 2010, liderii UDMR s-au reunit pentru discutii cu parlamentarii maghiari. La intalnire au venit premierul Emil Boc si ministrii Radu Berceanu si Sebastian Vladescu. Boc a venit cu un mesaj foarte clar pentru partenerii sai, atragandu-le atentia ca, daca nu voteaza in favoarea Bugetului si sustin alte amendamente decat cele aprobate deja, nu vor mai primi cele trei miliarde de lei vechi rezervate fiecarui parlamentar pentru satisfacerea promisiunilor electorale.
„Emil Boc ne-a spus clar: ‘Daca se voteaza proiectul Bugetului in forma pe care Guvernul o sustine, atunci putem da acesti bani, adica trei miliarde de lei vechi, fiecarui senator si deputat UDMR’. Mesajul a fost cat se poate de clar”, afirmat unul dintre membrii UDMR prezenti la sedinta. Potrivit acestuia, Radu Berceanu a tinut sa le spuna udemeristilor ca, in acest an, „nu prea sunt bani” pentru construirea sau repararea drumurilor in judetele pe care ei le reprezinta.

Pana in present, conducerea Uniunii a reusit sa obtina, in urma negocierilor cu PD-L, sase posturi de secretari de stat, maghiarii dorind, initial, opt astfel de functii. UDMR va avea cate un secretar de stat la ministerele Agriculturii, Economiei, Dezvoltarii Regionale, Afacerilor Externe, Educatiei si Comunicatiilor. La acestea se adauga si postul de secretar de stat din Departamentul pentru Relaþii Interetnice.

Iata, in concluzie blanda, asta este cand doua curve isi impart trotuarul din fata carciumei. Din pacate, aceste curve ii taxeaza si pe simplii trecatori, cu o nerusinare nemaiintalnita pana acuma la persoanele si partidele care s-au perindat postrevolutionar pe la putere.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.