Serviciile din nou chemate să intercepteze în cauze penale

Serviciile din nou chemate să intercepteze în cauze penale

0 258

Prăbușirea luptei anticorupție prin aruncarea în derizoriu a procedurii de interceptare a convorbirilor inculpaților, dar și recrudescența catastrofală a traficului de persoane, mai ales de minori, revigorarea fără precedent a clanurilor interlope din toată țara, a dus la concluzia unor deputați împreună cu cea a ministrului Cătălin Predoiu că este necesar sprijinul serviciilor în interceptările profesioniste vitale pentru ancheta penală.
S-a expus și motivul dotării tehnice inadecvate a organelorde cercetare penală motiv pentru care ar trebui modificată Legea 51/1991, a securității naționale.
Ceea ce s-a propus ca amendament la lege este redistribuirea interceptărilor care vizează aspecte penale uzuale, obținute în cursul mandatelor de ascultare pe mandate de securitate națională, către parchetele ce cercetează acele dosare penale.
Interceptările și scripturile lor ar urma să fie verificate în camera preliminară a instanței penale aferente, iar apoi încă o dată la instanța de fond, pentru a se identifica eventuale încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești în urma interceptărilor convorbirilor.
În ultima perioadă foarte multe dosare instrumentate de DNA au fost clasate prin anularea legalității interceptărilor de la dosar efectuate în baza celebrelor protocoale, deși infracțiunile erau clare din analiza acestora.

Opoziție nestrămutată a Consiliului Superior al Magistraturii
 Consiliul Superior al Magistraturii refuză însă să dea aviz pe modificările legii 51 protestând vehement împotriva reimixtiunii serviciilor în Justiție. Judecătorul Simona Marcu consideră că ,, Acest proiect reintroduce serviciile de informații în activitatea judiciară. Deși expunerea de motive face referire la decizii CCR, în realitate cele două articole propuse ignoră sau încalcă deciziile CCR.
Mi se pare iluzoriu și pur formal controlul de legalitate pe care-l poate face judecătorul de la camera preliminară.,, spune judecătorul CSM. Magistratul Lia Savonea, fost președinte al CSM, constată că ,,Proiectul este unul profund viciat. Viciile au fost evidențiate de Consiliul Legislativ, care a dat aviz negativ.
Viciul viciilor este sfidarea, pentru că sfidează ordinea constituțională, democrația și cultura juridică europeană în sine…
Cred că democrația ar înceta să mai funcționeze în parametri constituționali în momentul în care serviciile secrete ar interfera cu actul de justiție.,, mai concluzionează judecătorul.
Judecătorul Gabriela Baltag este și mai virulentă la adresa acestui proiect „Este trist că la mai bine de 31 de ani de la Revoluție ne gândim să acceptăm ideea că am putea întoarce Securitatea în activitatea judiciară (referindu-se la Direcția a VI-a a fostei Securități n.n.), că bănuiesc că nu au plecat niciodată oficial. Ce nu au reușit comuniștii probabil doresc să reușească cei care au gîndit acest proiect monstruos,…această tendință de a pune asupra societății o cenzură pe care nici comuniștii nu au gândit-o”.,vituperează Gabriela Baltag, de altminteri o veche luptătoare împotriva imixtiunii serviciilor în Justiție.

Unde erau judecătorii CSM atunci? În stradă nu erau
Întrebările noastre, ale presei, survin legitim, de ce atât de puțini magistrați au protestat când tandemul Băsescu-Macovei prin binomul Kovesi- Coldea au întronat acest sistem paralel cu Justiția în statul român prin celebrele Protocoale?
În acea vreme ofițerii serviciilor făceau și cercetare penală, ba chiarjudecătorească prin plicul galben imperativ înmânat instanței în timpul ședinței de judecată, fără informarea apărării despre conținutul său. Câmpul tactic al generalului Dumbravă funcționa perfect în Justiție.
Unde era valul de voci critice ale magistraților?
Unde era opoziția nestrămutată a CSM? Unde era martiriul magistraților pe altarul maximei „Fiat Iustitia, Pereat Mundi”?  Niciunde.
Și-apoi de ce asistăm la o amplificare fără precedent a fenomenului infracțional grav și foarte grav, ce vizează fenomenul corupției și al infracțiunilor de trafic de persoane cu violență extremă și datorită achitărilor pe bandă rulantă, criticați fiind de partenerii strategici, UE și SUA?

Libiu Mateescu  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.