Sexul la varsta a treia
Iubirea si sexul la varsta a treia sunt mult mai raspandite decat s-ar putea crede, probabil si datorita unei pudicitati prost intelese si oarecum exagerate, dobandite prin educatia de pana prin anii ’50-’60 ai secolului trecut, mai ales in mediul mic-burghez suferind de suficienta si printr-o scarificare si etapizare a cursului vietii in anumite privinte, printre care si sexul. Este o impunere artificiala spre restrictionarea abordarii publice a anumitor teme, de altfel cat se poate de firesti.
Un studiu recent demonstreaza ca 80% dintre barbatii si 60% dintre femeile cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani practica un sex regulat si variat.
Sexul la varsta a treia nu trebuie sa fie in niciun caz renegat, acest fapt intalnindu-se, la noi, mai ales la femeile de o cultura pana in medie si suferind de parvenitism, din mediul urban, adica acele orasence de categoria a treia care hotarasc cu de la sine „intelepciune” cat praf trebuie sa fie pe toba, mai bine spus subiectele tabu, fara sa realizeze ca renegarea sexului inseamna, printre altele, renuntarea la o viata implinita si, prin aceasta, o viata mai sanatoasa.
Iar pentru implinire si trai sanatos sunt, in multe cazuri, suficiente chiar si numai gesturile premergatoare, cele ale preludiului, izvorate din fantezie, care pun in miscare hormonii, acestia actionand relaxant. Prin aceasta stresul este diminuat sau dispare, la fel si insomniile sau migrenele chinuitoare, instalandu-se buna dispozitie si relaxarea. Pe deasupra se reduce riscul infarctului miocardic, avand efect benefic si asupra aspectului pielii, in general, si a tenului.
Astfel, o viata sexuala implinita, la orice varsta, poate face omul fericit, iar sufletul, spiritul, ii raman tinere, prelungind efectiv viata.
Dan Bota