Sezonul reducerilor aproape de start!

Sezonul reducerilor aproape de start!

0 340
Potrivit legii, reducerile pot fi aplicate în perioada 15.01-15.04 produselor nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier, cum ar fi confecÅ£ii, marochinărie, tricotaje.
În ultimele zile vitrinele magazinelor au fost invadate de afiÅŸe care anunţă că sezonul reducerilor a început, cu toate că perioada oficială este între 15 ianuarie – 15 aprilie, pentru soldurile de toamnă-iarnă.
Reducerile pot fi aplicate numai produselor nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier cum ar fi confecÅ£ii, marochinărie, tricotaje, încălţăminte sau articole sportive.
AgenÅ£ii economici trebuie să informeze, cu cel puÅ£in 15 zile înainte, primăria în a cărei raza teritorială îÅŸi desfăşoară activitatea care este perioada în care efectuează vânzarile de soldare, ne-a precizat preÅŸedintele Autorităţii NaÅ£ionale pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor, Bogdan Nica. El atenÅ£ionează consumatorii amatori de chilipiruri că nu orice preÅ£ redus este ÅŸi preÅ£ul corect.
”Consumatorul trebuie să citească cu atenÅ£ie etichetă pe care este preÅ£ul afiÅŸat atât cel vechi cât ÅŸi cel nou, să fie atent la procentul de reducere ÅŸi bineînÅ£eles preÅ£ul rezultat" în urma reducerii afiÅŸate.
"De asemenea, în marile magazine, puteÅ£i verifica preÅ£ul corect al produsului la cititoarele de coduri de bare evitând astfel o reducere greÅŸită. O practică folosită de comercianÅ£i este aceea de a pune la dispoziÅ£ia cumpărătorilor produse false la preÅ£ul produselor originale", mai spune Bogdan Nica.
Pe de altă parte, consumatorii trebuie să fie atenÅ£i ÅŸi la strategiile de marketing utilizate de agentii economici. Standurile cu produse cu preÅ£ redus sunt aÅŸezate în mijlocul celor cu preÅ£uri standard, întrucât puteÅ£i fi tentaÅ£i să luaÅ£i ÅŸi produse care nu beneficiază de reduceri.
 
Marfa nevândută "trebuie distrusă"
Majoritatea consumatorilor se întreabă ce se întâmplă cu produsele care au fost reduse, dar nu s-au vândut.
Aceste produse nu se pot întoarce la raft cu preÅ£ scăzut, spune Bogdan Nica.
“Este contrar legii în vigoare, iar dacă se întâmplă aÅŸa ceva sancÅ£iunile sunt foarte drastice ÅŸi intervin ÅŸi organele fiscale".
Dacă nici prin procedura de lichidare de stocuri aceste produse nu sunt vândute, în mod normal ele trebuie distruse.
"Există ÅŸi politica de lichidare de stocuri, iar dacă nici prin această metodă nu se vând, în mod normal, agentul economic ar trebui să le distrugă”, a declarat Bogdan Nica. ComercianÅ£ii care nu respectă dispoziÅ£iilor legale privind vânzările de soldare pot fi amendaÅ£i cu sume între 2.000 ÅŸi 10.000 de lei.
De asemenea, cei care vând produse de sezon la preÅ£ redus fără să notifice primăria pot primi ÅŸi ei amenzi între 200 ÅŸi 1.000 de lei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.