Sf. Trifon – protectorul viilor

Sf. Trifon – protectorul viilor

0 186

In ziua praznuirii Sfantului Trifon, barbatii viticultori din mai multe localitati din Dolj vin cu bucate si bautura in dreptul viei si asteapta ca preotii sa oficiezele o slujba de sfintire si de binecuvantare a roadelor pamantului.
Acestia spun rugaciuni pentru roada bogata a vitei de vie, stropind-o cu apa sfintita pentru a o proteja de daunatori, seceta sau grindina.
Obiceiul este practicat la fiecare inceput de Februarie, intrucat in aceasta zi este pomenit Sfantul Trifon, considerat in traditia populara protectorul viilor, gradinilor si al livezilor.
Acest ritual se practica indeosebi in Galicea Mare si Segarcea, localitati cu intinse suprafete cultivate cu vita de vie. Traditia cere ca proprietarii de vii sa ii cinsteasca pe toti cei adunati la acest eveniment.
In trecut, in sudul Olteniei exista un ritual complex de pregatire a viei pentru noul sezon, cunoscut sub numele de Arezeanul sau Taiatul viilor.
Pe langa acest obicei de taiere a corzilor de vita -de-vie, viticultorii aprindeau focuri la marginea plantatiilor si afumau via cu o carpa aprinsa, pentru a o feri de patrunderea fortelor malefice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.