Sfanta Marea Mucenita Varvara – 4 decembrie

Sfanta Marea Mucenita Varvara – 4 decembrie

0 415

In aceasta luna, in ziua de 4 decembrie, ortodocsii sarbatoresc pomenirea patimirii Sfintei marei Mucenite Varvara (Barbara).


?


Viata Sfintei Varvara


Sfanta Mucenita Varvara a trait pe vremea imparatului Maximian (284-305) la Heliopolis (Helenopont). Era fiica unui pagan cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o tinea sub paza, intr-un turn inalt, din pricina marei ei frumuseti trupesti. Fecioara aceasta credea in Hristos si n-a vrut sa-si ascunda credinta de tatal ei. Odata, cand tatal ei a spus sa se faca doua ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se faca trei. Intrebata fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a raspuns ca a facut trei ferestre in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. La auzul acestor cuvinte tatal ei s-a repezit indata cu sabia sa o omoare, dar sfanta a fugit si s-a ascuns intr-o stanca ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus in munti. Tatal ei a urmarit-o si a gasit-o; a luat-o de cosite si a dat-o domnului tarii aceleia. Inaintea acestuia, Sfanta Varvara a marturisit pe Hristos si a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuita in multe feluri si in sfarsit ucisa cu sabia de tatal ei, cu mainile lui. Se spune ca tatal ei, dupa ce a ucis-o, a fost lovit de trasnet pe cand cobora din munte si a murit.


?


Sf. Mare Mucenita, protectoarea minerilor


Credinta populara consemneaza cateva interdictii care sunt respectate cu strictete in aceasta zi: ?nu se lucreaza in mina, minerii petrec cu familia, nu se mananca porumb copt, fasole, dovleac ca sa nu se faca bube, nu se folosesc lucruri negre ca sa nu faca granele taciune.


Sarbatoarea se tine pentru ajutor la nasteri, boli (galci, dureri de dinti, ameteli), aparare de napaste, moarte usoara. Femeile o tin: nu tes, nu cos, nu oparesc rufe ca sa nu se taie si sa nu se imbolnaveasca copii. Copii sunt “imbarburati”(li se fac cruci pe frunte si miini cu miere, dovleac, sa-i apere de varsat).


De asemenea, in aceasta zi se fac azime cu miere care se dau de pomana, se pun la streasina pentru “bubat” si se pun crengute de pomi fructiferi in apa; daca infloresc pana la Florii, va fi an manos.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.