Sfanta Parascheva si superstitiile populare

Sfanta Parascheva si superstitiile populare

0 331
Una dintre cele mai importante sarbatori crestin-ortodoxe a toamnei este sarbatorita la data de 14 octombrie, cand este ziua Sfintei Paracheva. Cuvioasa Parascheva este protectoarea Moldovei, moastele ei gasindu-se la Iasi, la Biserica "Trei Ierarhii, unde, in fiecare an se fac pelerinaje.
Cuvioasa noastra maica Parascheva cea nouai, cum este numita, s-a nascut in satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, din parinti crestini, evlaviosi si de neam ales, in secolul al XI-lea. Parintii i-au dat o educatie aleasa, dar grija ei era sa-si daruiasca hainele saracilor.
Din copilarie iubea rugaciunea si arata multa ravna, cautand cu orice prilej sa ajute pe cei lipsiti. Odiseea moastelor Murindu-i parintii si mostenind averea parinteasca impreuna cu fratele ei, Eutimie, care mai tarziu va ajunge Episcop, Parascheva si-a daruit partea saracilor si a plecat spre Locurile Sfinte, cu dorinta fierbinte de a implini porunca Mantuitorului, care zice: "Cine voieste sa vie dupa mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze miei.”
A fost calugarita la Ierusalim, unde a dus o viata aspra, pana la varsta de 25 de ani. In 14 octombrie 1641, domnul Moldovei, Vasile Lupu, a izbutit, platind 300 de pungi cu galbeni, sa aduca moastele sfintei in tara si sa le aseze in Biserica Trei Ierarhii , din Iasi, unde sunt si astazi. Facatoare de minuni, Moastelor Sf. Parascheva le sunt atribuite multe minuni
. Un exemplu este protectia Iasiului in bombardamentele din timpul celor doua Razboaie Mondiale, Catedrala ce le gazduieste ramanand complet neatinsa de obuze. Un alt exemplu il constituie seceta din anul 1947.
Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase in procesiune prin satele Moldovei, si se spune ca in urma ei veneau nori de ploaie bogata.
 
SUPERSTITII POPULARE
In credinta populara, exista multe obiceiuri si superstitii legate de aceasta zi. Acum se face „ingroparea” verii. Se face o masa comuna in biserici, cu bucate multe si alese, iar multi gospodari tin post negru in aceasta zi.
Nu se mananca nuci si alte poame care au samburele in forma de cruce.
Superstitia populara spune ca, daca nu ploua toamna pana la Sfanta Parascheva, iarna va veni curand. Cum va fi vremea in aceasta zi asa va fi in fiecre zi pana la Sfantul Dumitru, adica pe data de 26 octombrie.
In dimineata acestei zile, ciobanii cauta sa vada cum s-au culcat oile: daca stau gramada, iarna va fi grea, daca sunt imprastiate, va fi usoara. In aceasta zi nu se coase de teama bolilor de ochi si cap, dar si de teama grindinei si a traznetului. Din aceasta zi si pana la Sfantul Dumitru nu e bine sa se semene secara, caci e primejdie de moarte pentru semanator.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.