Sfanta Vineri – Paraschiva din basmele romanesti (III)
Iata o poveste populara referitoare la un om care mancase de dulce catre vineri: „Asa, unuia care gresise si mancase catre vineri, peste noapte, in vis, i s-a aratat o femeie care venea spre el tinand in maini o bucata enorma de slanina. Ajungand langa el, l-a izbit cu slanina peste ochi, strigandu-i cu necaz: „Na, satura-te de carne!”. Patitul s-a desteptat, tremurand si durandu-l ochii si capul”.
„Daruitoarea” celor in necaz
Sfanta Parascheva are o notorietate extraordinara nu numai la romani, ci si in intreaga zona balcanica unde este pretuita in legende si traditii referitoare la minunile savarsite de moastele sale. Astfel, se spune ca in orasul Tram din nord-vestul Bulgariei exista o pestera in care ar fi locuit „Sfanta Petka” – numele slavon al Paraschevei -, iar la intrare s-ar mai vedea inca painea care a impietrit la momentul trecerii ei la Domnul.
Prima lucrare hagiografica despre viata sfintei a scris-o Patriarhul Eftimi, in Bulgaria secolului al XIV-lea, iar la noi, una dintre cele mai vechi scrieri despre viata Sfintei Parascheva (un amalgam de date si informatii din vietile celorlalte doua sfinte Parascheve, cea de la Roma si cea din Ikoni, a fost scris de „Popa Grigore din Mahaci”, cum isi spunea, in secolul al XVI-lea.
Cuvioasa Parascheva din Epivat este celebrata cu mare evlavie in tara noastra, fiind considerata ocrotitoarea Moldovei, adorata si implorata ca „Daruitoarea” celor in necaz.
Rugaciuni inchinate Sfintei Vineri
In Transilvania noastra strabuna, evlavia populara a creat rugaciuni inchinate Sfintei Vineri, care se contopesc adesea cu cele adresate Maicii Domnului. Iata o asemenea rugaciune culeasa de etnologul Marius Dan Dragoi din satele de la poalele Muntilor Tiblesului, mai precis din satul Agries, zona Nasaud:
„Vineri,Vinerea/Doamna tinerea/Inima ma-nfruntea/Nime-n lume n-auzea./ O avut Lazar doua fete./ Pe una, o chema Maria Magdalena,/ Pe una dalba Rusalina/S-o dus in campul Rusalimului/ Sa culeaga noua floricele/ N-o aflat./ O aflat o dalbioara,/ Dalbioara s-o facut stupioara,/ Stupioara s-o aprins/ Maica Sfanta asa o zis:/Ca cine a zice rugaciunile Sfintei Vineri dimineata de patru ori/Joi seara de trei ori/Vineri dimineata de patru ori/L-a scoate din maguri, din pacuri,/ din broaste ca vacile/ din viermii cei bestinsi/ Din viermii cei neadormiti. Amin.”