Sfantul care aduce ploaia
Disperati ca pamanturile u le vor mai da roade, taranii din sudul tarii isi mai pun sperantele doar in Sfantul Grigorie Decapolitul. Moastele acestui sfant au fost scoase din racla de la Manastirea Bistrita din Valcea si vor fi purtate prin mai multe localitati afectate de seceta. Prima oprire a fost la catedrala din Ramnicu Valcea, unde a avut loc o slujba pentru chemarea ploii.
Zeci de oameni s-au strans in aceste zile la catedrala din Ramnicu Valcea ca sa atinga moastele Sfantului Grigorie si ca sa-l roage sa faca o minune. Dupa slujba, moastele sfantului au plecat spre Babeni si Dragasani, din Valcea, insa vor ajunge si in judetul Olt, la Slatina si Corabia, localitati grav afectate de seceta.
Safntul, facator de minuni
Sfantul Grigorie Decapolitul este cunoscut ca mare facator de minuni, un prezicator al viitorului si un vindecator. Ales in ceata sfintilor lui Dumnezeu, Grigorie s-a bucurat de o cinstire deosebita printre credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane. La aceasta a contribuit si faptul ca moastele sale se afla inca de la sfarsitul sec. al XV-lea in
Sfantul Grigorie s-a nascut la Irinopolis, oras in Decapolea Isauriei Asiei mici, catre anii 780-790, dintr-o familie instarita. Tatal sau, Serghie, era inclinat catre placerile trupesti, in schimb mama sa, Maria, fiind o femeie foarte evlavioasa. La varsta de 8 ani Grigorie a fost dat la scoala, dovedind dragoste fata de invatatura si felul de viata al monahilor. revenind in sanul familiei, ducea o viata simpla, fara fast, desi parintii il indemnau la un alt fel de trai. El frecventa Biserica, citea Sfanta Scriptura si adesea se retragea in locuri linistite unde staruia in rugaciune catre Dumnezeu, pentru a-l face adevarat slujitor al Sau.