Sfantul Ioan Botezatorul: religie si traditie (II)
Sfantul Ion sau Sant-Ion reprezinta punctul final al sarbatorilor de iarna. Se incheie astfel sezonul alb, deschis la 6 decembrie de Sf. Nicolae, este vorba de o singura luna in care sunt concentrate foarte multe zile cu semnificatii sacre.
In calendarul crestin-ortodox, 7 ianuarie este praznicul Sfantului Ioan Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.
Masa moasei
Pe langa incarcatura religioasa, in aceasta zi se pastreaza in unele zone si o serie de traditii si obiceiuri. Taranii credeau ca in aceasta zi s-a facut lumea, de aceea Sf. Ion se serbeaza cu bucurie ca sa-ti mearga tot asa peste an. Sf. Ioan Botezatorul este patronul pruncilor, mai ales ii apara sa nu moara nebotezati.
De la aceasta credinta s-a nascut in unele locuri obiceiul numit Masa moasei. Moasa mergea, de Sf. Ion, cu un buchet de flori uscate si frunze verzi de muscata pe la „nepoatele” sale, pentru a le invita la o petrecere. Important la petrecere este colacul moasei care este rupt de aceasta in bucati si dat „nepoatelor” care isi prorocesc, dupa painea primita (de la marginea sau mijlocul colacului, mai mare sau mai mica), daca mai nasc sau nu copii si daca acestia vor fi fete sau baieti.
Iordanitul nevestelor
In unele zone exista credinta ca, in aceasta zi, femeile sunt mai tari ca barbatii, pe care chiar isi permit sa-i neglijeze. Ele serbeaza Iordanitul nevestelor sau Tontoroiul femeilor, care nu este altceva decat o petrecere numai intre neveste, organizata in noaptea de Sf. Ion. Obiceiul era sa se adune toate la o gazda, unde aduceau alimente si bautura. Dupa ce mancau si beau pe saturate, spunand ca se „iordanesc”, cantau, jucau si chiuiau toata noaptea. Dimineata ieseau pe drum, unde ii luau pe sus pe barbatii iesiti intamplator in cale, ii duceau cu forta la rau sau la o fantana, amenintandu-i ca-i uda cu apa daca nu le rasplatesc cum se cuvine.
Udatul Ionilor
In Transilvania si
70.000 de brasoveni isi sarbatoresc onomastica
In judetul Brasov ziua de 7 ianuarie a fost marcata in mod festiv in casele celor 71.203 de brasoveni care isi sarbatoresc azi onomastica. In baza de date a Directiei Judetene Comuniatre de Evidenta a Persoanelor Brasov figureaza 14.372 de femei cu numele de Ioana, Ionela sau Ionica si 56.831 de barbati cu nume derivate din cel al acestui sfant, cum ar fi Ion, Ioan, Ionut sau Ionica. Doar in municipiul Brasov sunt 7.540 de sarbatorite si 25.776 de sarbatoriti.
Laura Moise