Sfantul Vavila – aparatorul vitelor in 4 septembrie

Sfantul Vavila – aparatorul vitelor in 4 septembrie

0 224

Sfantul Vavila, sarbatorit in calendarul ortodox la 4 septembrie, este mai putin cunoscut, chiar si de catre crestinii ortodocsi practicanti care pastreaza cu sfintenie si comemoreaza fiecare sarbatoare „lasata de la D-zeu”.
Sfantul Vavila, ieromartir, a murit alaturi de fratii sai si mama lor in chinuri groaznice pentru ca si-au aparat cu orice pret credinta.
Ieromartirul Vavila si cu el Cei Trei Tineri Urban, Prilidjan, Epoloniu si mama lor Cristodula au murit ca martiri sub imparatul Decius (249-251). In timpul sederii sale in cetatea lor Antiohia, imparatul a organizat cu mare pompa un festival in cinstea zeilor pagani.
In acelasi timp, sfintul si de-Dumnezeu-tematorul Episcop al Antiohiei, Vavila, slujea Sfinta Liturghie in biserica; se ruga pentru turma lui si o invata cu curaj sa treaca prin toate suferintele pentru credinta in Hristos. Dupa abominabila sa inchinare la idoli, Decius, curios sa cunoasca Sfintele Taine, a hotarit sa intre in biserica si prin vizita sa sa profaneze locasul sfint al Domnului.
Acest sfant si-a petrecut intreaga sa viata in padure, cu animalele, de aceea se spune ca ajunsese chiar sa aiba trupul acoperit de par, ca si ele. Sarbatoarea se respecta pentru ca vitele sa fie in numar mare.
Imparatul a incercat sa-i ademeneasca pe cei trei tineri prin intermediul mamei lor, Hristodula, care era insa si ea o crestina cucernica. Aceasta a refuzat sa-si indemne copiii sa se lepede de Hristos. Drept aceea, imparatul a poruncit ca cei trei sa primeasca fiecare atatea lovituri de bici cati ani avea fiecare – unul douasprezece, altul zece si al treilea sapte ani. Dar copiii au rabdat fara sa carteasca.
Indepartandu-i pe cei trei si pe mama lor, imparatul l-a chemat apoi iarasi inaintea lui pe episcop, spunandu-i ca aceia se lepadasera de Hristos. Dar episcopul nu l-a crezut, iar minciuna a iesit repede la iveala.
Atunci imparatul a poruncit ca Sfantul Vavila dimpreuna cu Hristodula si cu cei trei copii ai ei sa fie legati de un copac si fie chinuiti punandu-li-se pe trup carbuni aprinsi. Dar ei au rabdat si aceasta cu multumire, iar in cele din urma imparatul a poruncit sa li se taie capetele. Ei au primit astfel cununa muceniciei.
Mai tarziu, imparatul crestin Gallus a luat moastele Sfantului Mucenic Vavila si le-a asezat in cetatea Dafni, unde se afla un vechi si vestit templu si oracol al zeului Apollon. Dar venind ca imparat Iulian Apostatul, care s-a intors la ratacirea paganilor, a venit la oracolul lui Apollon, vrand sa primeasca o proorocire de la el, insa raspunsul primit de la slujitorii idolesti a fost ca idolul nu mai raspundea de cand fusesera aduse in oras moastele Sfantului Vavila si ale celor trei tineri. Furios, imparatul le-a cerut crestinilor sa ia de acolo moastele sfantului, iar acestia le-au dus cu cinste in Antiohia. Dar la scurt timp dupa mutarea moastelor sfantului, a cazut foc din cer, iar templul si statuia lui Apollon au ars cu totul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.