Sfaturi de la Externe

Sfaturi de la Externe

0 133

Romanii care calatoresc in strainatate trebuie sa incheie o asigurare medicala, avertizeaza MAE intr-un nou Ghid de asistenta medicala, care ii mai sfatuieste pe turisti sa se spele pe maini cu apa si sapun, sa nu umble desculti, sa nu bea apa de la robinet si sa nu manance de la vanzatori ambulanti, potrivit Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispozitia cetatenilor romani care se deplaseaza peste hotare in perioada urmatoare „Ghidul de asistenta medicala pentru cetatenii romani care calatoresc in strainatate”, in scopul informarii adecvate a acestora privind reglementarile specifice diferitelor state referitoare la asistenta medicala.
Ghidul a fost realizat de catre Departamentul Consular, cu sprijinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si in colaborare cu misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate. Ghidul ofera informatii privind incheierea unei asigurari medicale pentru cetatenii care calatoresc in diferite state, principalele norme de igiena care trebuie respectate si recomandari pentru cetatenii care decid sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical.

Asigurarea de sanatate
MAE atrage atentia ca fiecare cetatean roman care se deplaseaza in strainatate are obligatia de a detine o asigurare medicala . In cazul deplasarilor turistice in strainatate, asigurarea trebuie incheiata in prealabil in Romania. De asemenea, romanii care calatoresc in strainatate sunt indemnati sa se intereseze in prealabil asupra situatiei medicale din tara respectiva si sa se asigure ca in zona in care urmeaza sa se deplaseze nu este nevoie de vaccinuri.
Romanii care calatoresc pe teritoriul unor state membre UE sau din Spatiul Economic European sunt sfatuiti sa-si procure inainte de deplasare Cardul european de asigurari sociale de sanatate. MAE avertizeaza ca o asigurare privata de sanatate nu poate fi considerata un inlocuitor al cardului, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului la anumite servicii medicale.
Ministerul mai atrage atentie ca fiecare cetatean „este direct responsabil pentru plata eventualelor ingrijiri medicale”, misiunile diplomatice neasigurand facilitati de natura financiara.
Ministerul ofera si o serie de sfaturi generale. Astfel, cei care urmeaza un tratament medicamentos sunt indemnati sa ia cu ei reteta, sa verifice daca medicamentele pe care trebuie sa le ia nu sunt interzise in locul unde se vor deplasa si sa ia doar cantitatile necesare pentru uzul personal.
In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, romanii sunt indemnati sa verifice clauzele acesteia, tipurile de servicii medicale pe care le acopera, valabilitatea si valoarea maxima a politei de asigurare precum si unitatile medicale din tara de destinatie care recunosc asigurarea respectiva. De asemenea, romanii care doresc sa faca sporturi extreme in timpul vacantei sunt atentionati sa verifice, mai inainte, daca polita lor de asigurare acopera si incidente produse in astfel de contexte.

Turisti si calatori! „Stiati ca…”,
Ghidul MAE are si o rubrica intitulata „Stiati ca…”, de unde romanii interesati pot afla ca in unele state o zi de spitalizare poate costa chiar si 1.000 de euro, dar si ca, pentru a primi viza de intrare in unele tari precum Angola, Algeria, Africa de Sud, Arabia Saudita sau Iran, trebuie sa dovedeasca faptul ca au incheiata o asigurare medicala prealabila in Romania.

De asemenea, romanii sunt informati ca in statele din America Centrala nu se fac internari daca nu se depune in avans contravaloarea a doua sau trei zile de spitalizare si de asemenea nu se fac interventii chirurgicale – nici macar cele de urgenta – pana cand unitatea medicala nu obtine confirmarea scrisa a societatii de asigurare referitoare la acoperirea politei de asigurare.

Romanii care aleg sa calatoreasca in Afganistan, Somalia, Pakistan, Irak, Iran, Ciad, Yemen sau in alte state cu riscuri foarte ridicate de securitate sunt avertizati ca nu vor putea beneficia de servicii medicale decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate.

Ghidul contine de asemenea si un capitol referitor la importanta respectarii normelor de igiena, dar si a conditiilor climatice. Astfel, romanii care calatoresc in Grecia sunt atentionati ca temperaturile depasesc 40 de grade vara, astfel incat exista riscul insolatiilor, al arsurilor solare, al deshidratarii si chiar al producerii de accidente vasculare.

In schimb, romanii care calatoresc in tarile nordice sunt avertizati ca in aceasta zona este mai frig iar clima este una umeda, in timp ce in Africa exista riscul producerii de furtuni de nisip.

„In perioada de vara, purtati haine usoare, de culoare deschisa si aveti in permanenta capul acoperit! Beti multa apa pentru a evita deshidratarea! Evitati zonele foarte aglomerate si expunerea indelungata la soare! Folositi creme cu factor ridicat de protectie solara! Spalati-va des mainile cu apa si sapun!”, sunt cateva dintre sfaturile medicale pe care romanii le pot regasi in ghidul MAE.
Ministerul ii mai indeamna pe romani sa fie atenti la consumul alimentelor usor alterabile, sa nu manance de la vanzatorii ambulanti, sa spele foarte bine fructele si legumele pe care le consuma, sa nu bea apa de la robinet, din fantana sau din lac, sa nu mearga desculti si sa foloseasca plase sau spray-uri impotriva tantarilor.

Ministerul Afacerilor Externe le reaminteste romanilor ca, inainte de orice deplasare in strainatate, sa verifice informatiile referitoare la tara in care calatoresc, care sunt postate la rubrica „Sfaturi de calatorie” de pe site-ul MAE. De asemenea, incepand de astazi, in cadrul aceleasi rubrici, la sectiunea Ghiduri de calatorie va putea fi consultat si Ghidul de asistenta medicala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.