Sfaturi practice pentru iubitorii muntelui – alimentatia

Sfaturi practice pentru iubitorii muntelui – alimentatia

0 144

La munte pofta vine mancand sau aerul, apa, miscarea, efortul starnesc pofta de mancare. Totusi o tura montana constituie cu totul altceva decat un picnic englezesc sau neaos romanesc, pantagruelic dezmat culinar.
De cele mai multe ori nu suntem atenti la valorile nutritive ale alimentelor pe care le manca, insa la un efort mai mare decat cel de zi cu zi, cand arderile sunt mai rapide, orice inghititura de mancare trebuie sa asigure un maxim de energie pentru a putea rezista. De aceea, in expeditiile montane este recomandat sa nu se manance orice fel de alimente Alimentatia din turele montane trebuie sa raspunda unor anumite deziderate majore:
-sa fie cit mai putin labila la variatiile de temperatura si umiditate
-usor de transportat/ambalat/conservat
-usor digerabila
-energetica
-proteic ,vitaminic, mineral si sub raportul oligoelementelor bine echilibrata
-sa nu produca dupa consumare refluxuri/eructatii
Pentru expeditiile din Romania si cele pana la 4000m altitudine, nutrientii se pot acumula din:
-Lipide – se recomanda branza de telemea, de vaca, de burduf, cascaval, branza topita
-Glucide – paine si dulciuri
-Proteine – carne afumata sau uscata
-Vitamine – legume precum ridichea si fructe precum marul
-Apa – de izvor amestecata cu zeama de lamaie, ceai neindulcit sau apa plata.
In general se mananca cu aproximativ o ora inainte de plecarea pe traseu. In timpul mersului se consuma un senvis la aproximativ 2 ore, iar durata de mancare nu trebuie sa depaseasca 10 minute. Intre mesele de senvisuri se mananca, pentru energie, dulciuri sau miez de seminte, arahide, alune , fistic, stafide, smochine, curmale, glucoza, zahar cubic. Pentru traseul mai lung de 6 ore se calculeaza o pauza mare la jumatatea traseului. Ratia de nutrienti se calculeaza in functie de durata traseului( de exemplu, pe un traseu care dureaza intre 8 si 10 ore consumul de calorii poate ajunge la 4000). Nu se mananca in timpul mersului. Pentru o tura de zi, este recomandat sa se consume 1-2 litri de apa; cel mai bine este sa se bea 200 ml la o ora, iar la plecare pe traseu 400 ml; daca apa este rece, se ia o gura, se incalzeste si abia dupa se inghite.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.