Sfaturi practice pentru iubitorii muntelui – animale de care sa ne ferim
Animalele reprezinta un pericol pe care drumetii il intampina atunci cand se decid sa parcurga un traseu montan. De preferat este sa evitam locurile in care sunt deja facute avertizari cum ca animale salbatice ar popula zona, insa de multe ori inevitabilul se produce.
– Cainii de la stana – pot fi un real pericol pentru turisti, mai ales noaptea, cand acestia pot deveni foarte agresivi, incercand sa-si apere teritoriul. Este interzis sa ii atacati cu pietre. Recomandabil este sa treceti la o distanta de cel putin 50 de metri departare de stana, iar in cazul in care ati nimerit in apropierea ei inarmati-va cu un bat care sa va fie de folos atunci cand sunteti atacat. Nu dati dovada de slabiciune si mai ales nu fugiti. Grupati-va, stati spate in spate, asezati-va rucsacii la cativa metri in fata si scoateti cat mai multe zgomote. Faceti-va auziti astfel incat ciobanii sa vina in ajutorul dumneavoastra.
– Viperele- exista mai multe tipuri de vipere. Printre cele mai intalnite se afla cea Berus si cea Ursini Marcobs. Prima poate fi gasita in zona colinara si in paduri, pe cand cea de-a doua este intalnita cu predominanta in golul alpin. Vipera Berus are o culoare cafenie si o dunga negricioasa pe spate, prezentand solzi. Coada ei este scurta si boanta, iar in varful capului are un triunghi. Celalat tip de vipera are o marime de 20 de centimetri, o culoare neagra. Este lesne de inteles ca sunt veninoase, insa daca nu sunt provocate nu ataca. Incercati sa nu va panicati, pentru ca rezultatele vor fi nefaste. Exista intotdeauna tendinta de a ramane fix in fata animalului sau a o rupe la fuga riscand accidentarea. Daca va pastrati cumpatul puteti sa reactionati astfel incat sa nu fiti atacat de aceasta reptila. Trebuie stiut ca nu toti serpii sunt veninosi. Sarpele de iarba este inofensiv precum si specia “boa de nisipâ€. De aceea este foarte important sa cunoasteti speciile de serpi pentru a va calcula timpii de actiune si bineinteles si pentru a acorda primul ajutor in caz de nevoie.
– Ursul. Desi s-a auzit in ultima vreme de foarte multe accidente in care protagonistul a fost ursul, acesta nu ataca in mod normal decat daca este provocat. Evitati sa stati sa ii faceti poze si sa il atingeti, pentru ca totusi este un animal salbatic si nu stiti cum va reactiona. Daca aveti totusi nesansa sa va intalniti cu el, lasati rucsacul si retrageti-va incet fara a ii atrage atentia. Pozitia “mortului†nu este indicata, insa daca sunteti pusi fata in fata stati pe spate ghemuit pentru a ii demonstra ca nu reprezentati un pericol pentru el. Oricum teoria ramane teorie si practica practica ceea ce conteaza e sa nu va panicati si sa ganditi la rece intreaga situatie.
– Lupul- Actioneaza cel mai mult noaptea, si nu ataca omul decat atunci cand nu are alta alternativa. Nu prea intra in contact cu omul, preferand sa il evite pe acesta de cele mai multe ori. In tara noastra singura rezervatie de lupi e langa Zarnesti. Totusi in Romania, aceste animale sunt pe cale de disparitie.
– Mistretul- are mirosul si auzul sunt foarte fine, insa vederea este defectuoasa. Asa ca daca vedeti un mistret alergand spre voi stati nemiscat, iar atunci cand se apropie destul de mult, va dati mai incolo, pentru ca lui ii este foarte greu sa se intoarca si sa va detecteze. Daca incercati sa va urcati in copac, va va pandi mult timp la radacina aceluia, incercand sa il darame cu botul. Lupii sunt inamicii numarul 1 ai mistretilor.
– Roiurile de albine si de viespi- In cazul in care ati fost intepati, incercati sa aplicati o compresa rece si sa inlaturati acul pentru ca acesta emana un miros ce indeamna celelalte albine la “atacâ€. Pe cat posibil, evitati roiurile facand un ocol cat mai mare.
– Nevastuica- un animal de dimensiuni reduse 16-21 cm, blana maro vara si iarna alba si cu varful cozii negru, este prezenta in golul alpin, in gramezi de lemne uscate si in maracinis. Muscatura de nevastuica este veninoasa.
– Rasul- este cel mai mare reprezentant al familiei felinelor de la noi. Mediul lui de viata este in complex paduros si linistit. Are simturile foarte dezvoltate. De regula, nu se intalneste pe traseele montane.
– Vulpea- Omul poate fi muscat de vulpe, aceasta transmitandu-i bolile. De regula acestea pot prezenta semne ale turbarii, asa ca este de preferabil sa le ocoliti.