Sfaturi privind siguranta jucariilor
Comisia Europeana a lansat pe 3 decembrie 2009, 12 sfaturi privind alegerea jucariilor pentru Craciun sau orice alte ocazii. Acestea includ sfaturi privind importanta citirii tuturor informatiilor de pe etichetele jucariilor inainte de achizitionare, alegerea cu atentie a jucariilor potrivite pentru copiii de diferite varste si cumpararea acestora doar de la comerciantii cunoscuti.
Jucariile aduc o contributie esentiala la dezvoltarea copilului dumneavoastra. Siguranta jucariilor este o prioritate si ar trebui sa tinesi cont de o serie de sfaturi atunci cand alegeti sau cumparati o jucarie:
Asiguraþi-va ca ati citit toate etichetele de pe jucarii. Fiti constienti de varsta si recomandari de siguranta – se iau in serios. Nu cumparati jucarii care nu au marcajul CE pe jucarie sau pe ambalaj. Cu toate ca marcajul CE nu este un mod de diferentiere a produselor de consumatori, el este un angajament din partea producatorului ca produsul respecta cerintele aplicabile in materie de securitate impuse la nivel de UE, acestea fiind cele mai stricte din lume.
Alegeti jucariile adecvate varstei copilului si abilitatilor lui. Jucariile care nu sunt destinate unui copil de o anumita categorie de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta sa. Asigurati-va ca ati citit si urmat recomandarile privind varsta – in special simbolul 0 – 3, si cuvintele „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni”, insotite de o indicatie de pericol. Acest simbol si formularea sunt un avertisment si nu o recomandare.
Nu cumparati jucarii cu piese mici pentru copiii sub varsta de 3 ani, acestia avand tendinta de a baga in gura jucariile, piesele de mici dimensiuni prezinta un risc de sufocare. Asigurati-va ca ochii, nasul ( la jucariile din plush) si alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.
Urmaþi cu atentie instructiunile de folosire.
Intotdeauna cumparati jucarii de la comerciantii cu amanuntul cunoscuti si de la puncte de vanzare on-line. Comerciantii cu amanuntul cunoscuti au grija de produsele pe care le vand si de obicei accepta sa primeasca inapoi produsul.
De asemenea exista insa si comercianti care nu tin seama de cerintele de siguranta a produselor pe care le vand si pot sa ofere spre vanzare jucarii contrafacute.
O atentie deosebita trebuie acordata jucariilor achizitionate on-line, jucariile primite de copii sub forma de cadouri, si jucariile cumparate la mana a doua.
Supravegheati copiii cand se joaca – asigurati-va ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului. Cu anumite jucarii – cum ar fi scutere, biciclete si patine cu rotile – castile de protectie si alte echipamente de protectie trebuie sa fie intotdeauna purtate.
Examinarea periodica a jucariilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate sau uzate si pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sanatatea si siguranta copilului. Aruncati jucariile stricate.
Asigurati-va ca jucariile destinate copiilor mai mari sunt tinute departe de copii cu varsta sub 36 de luni.
Scoateti si aruncati (daca este posibil pastrati acumulatorii pentru reciclare) toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hartie si bucati de plastic, dar se pastreaza intotdeauna instrucþiunile..
Asigurati-va ca nu sunt copii mai mici care se joaca cu materialele din plastic de la ambalaje, putand exista riscul de sufocare. Aveti grija, de asemenea, sa reciclati bateriile in conditii de siguranta.
Invatati-va copiii sa puna frumos jucariile, pentru a evita accidentele. Nu lasati jucariile pe scari sau pe podea in zonele aglomerate ale casei.
Intotdeauna anuntati producatorul si autoritatile publice competente daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra gasiti o problema de siguranta la o jucarie.
Nu ezitati sa consultati site-ul (RAPEX) http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/ . Acest site ofera detalii cu privire la produsele periculoase retrase de pe piata din tara dumneavoastra, inclusiv jucarii.
Si inca ceva important: aceste sfaturi se aplica, de fapt, tot anul si nu numai in preajma Craciunului.
Dan Bota