Și la noapte, facem trecerea la ora de iarnă a anului 2024!

Și la noapte, facem trecerea la ora de iarnă a anului 2024!

0 88

Trecerea la ora de iarnă 2024 se face în această noapte În această noapte, în România trecem la ora de iarnă 2024.
În această noapte, cea mai lungă pentru acest an, ceasurile se dau înapoi cu oră. Astefel ora 4:00 dimineața devine ora 3:00. Timpul Legal Român(TLR), așa cum este denumirea oficială, însă majoritatea dintre noi denumesc schimbarea drept ora de iarnă, presupune întoarcerea ceasurilor cu o oră înapoi.
În fiecare primăvară respectiv toamnă, se face trecerea la ora de vară respectiv ora de iarnă pentru anul în curs, motiv pentru care noaptea se scurtează sau se prelungește cu o oră.
Pentru anul 2024, în România, se trece la ora de iarnă în această noapte de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie.

Puțina istorie
Trecerea la ora de iarnă se face încă din timpul Primului Război Mondial Conceptul de schimbare a orei a fost introdus la începutul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar (în special cărbunele consumat pentru iluminat) pentru menținerea luminii artificiale.
Practica a fost adoptată rapid și în Marea Britanie și alte țări europene în timpul războiului.
Se trece la ora de iarnă sau vară, la nivel internațional, în aproximativ 60 de țări, inclusiv în America de Nord, însă sunt și multe alte state membre care au renunțat să mai aplice măsurile referitoare la schimbarea orei.
Între timp sunt state care au renunțat la acest obicei de schimbare a orei. Printre ele: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia.
România a instaurat acest sistem, al schimbării orei, în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, ora de vară, respectiv în prima duminică a lunii octombrie, trecerea la ora de iarnă. Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Din 1979, s-a revenit la acest procedeu în țara noastră. Convenţia a fost semnată prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.
În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată. Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.

Mersul trenurilor adaptat la schimbarea orei
Un număr de 81 de trenuri aparţinând tuturor operatorilor de transport feroviar de călători vor staţiona, la nivel naţional, timp de 4.860 de minute pentru trecerea la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, informează CFR SA.
Potrivit administratorului de infrastructură feroviară publică, activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică, 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora 03:00. Astfel, în noaptea de 26/27 octombrie 2024, trenurile de călători şi marfă vor fi expediate din staţiile de plecare conform orei oficiale de vară, până la ora 4:00, care va deveni ora 3:00.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00 (ora oficială de vară) vor opri în staţiile de parcurs – de regulă în prima staţie de oprire destinată călătorilor, evitând opririle în staţiile intermediare – şi vor pleca după noua oră a Europei Orientale.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00, care devine ora 3:00, şi care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la destinaţie, vor continua mersul până la staţia finală.
Trenurile de marfă aflate în circulaţie după ora 4:00 (care devine ora 3:00) vor continua mersul până la staţia finală, precizează compania.
Deoarece şi în ţările vecine se aplică trecerea la ora oficială a Europei, trenurile care circulă între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria, la data de 27 octombrie 2024, vor respecta orarul stabilit în mersul de tren în vigoare.
La nivel naţional, pe raza a şapte sucursale regionale de cale ferată, 81 de trenuri de călători vor fi afectate de schimbarea orei, dintre care 57 de trenuri aparţin operatorului de stat CFR Călători şi 24 de trenuri sunt operate de operatori privaţi, astfel: 48 de trenuri – aşteaptă la îndrumare şi 33 de trenuri aşteaptă pe parcurs. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.