Sibiu: Atentie, tigani! la Helsinki
In perioada 10 februarie – 30 august 2009, la Helsinki, Finlanda se va desfasura o expozitie despre istoria si cultura romilor din Europa, intitulata, in mod provocator: “Watch out, Gypsies! The History of a Misunderstanding” („Atentie, tigani! Istoria unei neintelegeri”), eveniment la care participa si Complexul National Muzeal ASTRA. Este o expozitie itineranta, aflandu-se la a doua editie, prima data desfasurandu-se in 2007, la Luxembourg; la aceasta manifestare colaboreaza cateva muzee din Europa, precum cel din Finlanda, Romania, Luxembourg, Franta, Cehia, Germania, Spania. Continutul si designul prezentarii sunt inovative si incurajeaza vizitatorul sa-si studieze propriile temeri si prejudicii.
Colectiile Muzeului „ASTRA” (obiecte etnografice, clisee pe sticla si grafica documentara – insumand 125 de piese, datand din secolul al XIX-lea, de o valoare exceptionala, unele unicate pe plan european), rapoartele cercetarilor stiintifice intreprinse pe teren, in zonele locuite majoritar sau semnificativ de populatia rroma, arhivele documentare, precum si seria manifestarilor culturale dedicate prezervarii patrimoniului imaterial al acestei etnii (cuprinse in Programul „Tezaure umane vii”) au reprezentat argumente sustinatoare ale institutiei sibiene, in definitivarea parteneriatului.
Tema acestei expozitii internationale este de interes actual si in Finlanda, unde oamenii au realizat in ce situatie se afla multi dintre romii europeni.
Muzeul sibian va fi reprezentat la deschiderea acestei expozitii de Oana Burcea, muzeograf specializat in cultura si civilizatia romilor.
Expozitia are rolul de incuraja vizitatorii sa isi studieze propriile temeri si prejudicii atat prin continut cat si prin design.
Aceasta expozitie, conceputa dupa ultimele tendinte si exigente ale muzeografiei europene, isi propune sa dejoace imaginea preconceputa si stereotipurile pe care societatea contemporana, luxemburgheza, romaneasca si de ce nu, europeana, le-a conturat de-a lungul ultimelor doua secole, vis-à-vis de etnia rromilor, punand in acelasi timp in ecuatie (in oglinda), doua imagini diferite: imaginea realitatii (perceptiei) noastre, produsa de imaginarul colectiv si realitatea din viata reala traita de majoritatea rromilor (economica, sociala, culturala etc.), ilustrata cat mai obiectiv posibil. Ea va trece cu mult peste granitele expozitiilor conventionale, devenind o modalitate de exprimare a mentalului colectiv, o modalitate inedita de a revela, fiecaruia dintre noi, faptul ca dincolo de falsele pretentii, dincolo de hotarele mileniului trei, ducem in spate bagajul greu al prejudecatilor rasiale.