Sibiu: Documente secrete la …vedere!

Sibiu: Documente secrete la …vedere!

0 280

Cele mai bine pastrate documente secrete din municipiul Sibiu nu sunt ascunse intr-o arhiva, ci sunt puse la pastrare in vazul tuturor, chiar in cele cinci globuri, amplasate in varful turnului Bisericii Evanghelice, din centrul fostei capitale culturale europene.
Conform unor surse, aceste documente secrete au fost asezate acolo asemenea unei pietre de temelie cand a fost construita biserica, la jumatatea secolului al 14-lea.
Actualul primar al orasului, presedintele Consiliului Judetean, dar si prim-preotul paroh, toti de etnie germana, stiu de existenta acestor acte cu caracter mai mult simbolic, dar pastreaza in continuare secretul.
“Este adevarat ca exista aceste documente asezate in varful turnului bisericii, dar niciodata nu am umblat la ele. Acele sfere in care sunt puse nu au fost niciodata desfacute”, a declarat prim-preotul paroh, Kilian Dorr.
Legenda spune ca ultimul care a vazut aceste documente este chiar strabunicul actualului preot, impreuna cu primarul din acea perioada, cand a avut loc o restaurare importanta a acoperisului.
Actualul edil-sef al orasului, Klaus Johannis, spune ca a auzit ca in biserica sunt ascunse documente ale orasului, dar nu stie ce contin. Nici presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, nu stie ce scrie in documentele orasului, dar recunoaste ca este curios sa afle, mai ales ca acesta este autor de manuale ale istoriei etnicilor germani din Romania.
Aceste documente secrete sunt protejate de apa, vant sau foc, de globurile in care sunt asezate. Conform prim-preotului paroh, aceste acte secrete ar putea contine date despre orasul Sibiu, din anul in care s-a pus piatra de temelie a lacasului de cult. In timp ce ortodocsii obisnuiesc sa aseze obiecte dupa ce se sapa fundatia la biserici, evanghelicii au asezat anumite hartii cu texte parafate de preoti si edili, dar nu in pamant, ci inspre cer.
Putin cunoscut este si faptul ca turnul bisericii ascundea in urma cu mai bine de un secol, clopotul Johannis. In anul 1874, in turnul bisericii parohiale evanghelice a fost ridicat clopotul Johannis, care cantarea 26 de chintale. In 1891 clopotul mare din secolul al 14-lea, fisurat, a fost topit, turnat din nou si repus in turn.
Turnul principal si cele patru turnulete care il strajuiesc de pe acoperisul bisericii ascund nu doar documente secrete, dar si drame. Acoperisul bisericii a cauzat moartea a 12 oameni. Pe 10 august 1608 o furtuna puternica a provocat mari stricaciuni si a distrus acoperisul turnului bisericii, tiglele in cadere omorand 11 oameni. Pe 10 iunie 1619 un traznet a lovit turnul mare, distrugand un turnulet si omorand un flautist. Nu se stie daca aceste victime ale acoperisului bisericii sunt ingropate in biserica. Biserica a servit si ca loc de inmormantare pentru primari, comiti sau alte personalitati sibiene. In 1575, in biserica a fost inmormantat ambasadorul francez la Inalta Poarta, Leodegar de Montaignac, care plecat de la Constantinopol cu scopul de a se intoarce la Paris, a murit in Sibiu. Inhumarile in biserica se interzic in anul 1796, dar se face o exceptie in 1803, cand aici este inmormantat baronul Samuel von Brukenthal.
Biserica evanghelica din Sibiu este construita pe locul unui monument mai vechi, monumentul actual este un amplu edificiu in stil gotic, cu planul format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie; urmeaza spre vest un transept, apoi nava centrala si cele doua laterale. In vest a fost construit turnul masiv, inglobat in cele din urma intr-un nartex format, la randul sau, din trei nave. Partea cea mai veche a edificiului, asa cum reiese si dintr-un document din 1371, era constituita de cor. Tot atunci incepuse constructia turnului ridicat doar pana la inaltimea etajelor inferioare. Dupa 1424 au fost inaltati peretii navei centrale cu 2,60 metri, iar navele laterale au fost largite. In 1448 a inceput amplificarea spre vest a bisericii, prin constructia ferulei. Aspectul bisericii a fost modificat pe latura sudica dupa 1474, cand s-a hotarat transformarea bazilicii intr-o biserica-hala. S-a suprainaltat astfel peretele exterior sudic, iar in interior, s-a format o tribuna laterala prevazuta cu bolta stelata.
In 1494 a fost terminat turnul bisericii, suprainaltat cu inca doua etaje. Alte lucrari mai putin ample au constat din construirea celor doua pridvoare situate pe laturile de sud si nord, ambele adapostind cate un portal cu ancadramente gotice bogat profilate. Deasupra portalului sudic a fost construita o capela, iar in 1520 a fost ridicat turnuletul cu scara spiralata de pe aceeasi fatada, incheindu-se definitiv lucrarile.
Astazi, Biserica Evanghelica din Sibiu atrage sute de mii de vizitatori din toate colturile lumii in fiecare an, fiind considerata unul din principalele atractii turistice ale orasului.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.