SIKA Brasov – o afacere de succes incurcata de criza politica

SIKA Brasov – o afacere de succes incurcata de criza politica

0 230
La 10 ani de la infiintare, perioada in care si-a crescut afacerile de peste 30 de ori si a construit o fabrica de aditivi la Brasov, subsidiara locala a Sika, producator elvetian de materiale chimice pentru constructii si industrie, intentioneaza sa-si extinda operatiunile si ia in calcul fie o preluare, fie o investitie greenfield. Ileana Nicolae, CEO al Sika Romania, vorbeste intr-un interviu acordat revistei Business Construct despre strategia de extindere si asteptarile companiei privind evolutia afacerii, masurile luate in criza sau impactul turbulentelor politice asupra pietei. 
"Ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimele luni nu ne-a facut bine, ne-a pus frana, pentru ca eram mult mai avantati vizavi de acest proiect. Deocamdata stam sa mai respiram un pic si sa ne mai gandim", spune Nicolae, care conduce operatiunile Sika Romania inca din 2002, anul intrarii grupului elvetian pe piata romaneasca. Ea afirma ca in prezent compania are discutii cu trei producatori locali de mortare uscate pentru o eventuala preluare, operatiune pentru care nu este luat in calcul doar pretul de achizitie, ci si caracteristicile unitatii de productie, care trebuie sa fie una moderna, know-how-ul si piata de desfacere. De altfel, grupul pune un accent ridicat pe achizitii, astfel ca anul trecut compania a anuntat preluari in China, Elvetia, Italia, Brazilia, Spania si Canada.
In cazul constructiei unei fabrici, Sika vizeaza realizarea unor produse de calitate inalta, deci nu are in plan dezvoltarea unei capacitati de productie foarte mari. Managerul Sika Romania apreciaza ca o investitie intr-o unitate noua de mortare uscate poate incepe de la 3 milioane euro si poate ajunge la 15 – 20 de milioane de euro, in functie de capacitate sau zona in care se afla terenul.
Grupul elvetian a deschis singura fabrica detinuta in Romania in 2008, la Brasov. Aditivii produsi aici acopera 25% din cifra de afaceri a subsidiarei locale, diferenta fiind acoperita de diverse categorii de produse importate. Compania este structurata in doua divizii – Constructii si Industrie – si furnizeaza produse pentru sigilari, lipiri, ranforsari, reparatii, hidroizolatii si protectii.
"Cand un domeniu scartaie, ne concentram pe celalalt. Asa am si depasit criza. In anii in care nu au fost deloc proiecte noi am vandut foarte bine in zona de reparatii, de intretinere", spune Nicolae.
Pe de alta parte, ea spune ca firma pe care o conduce se bazeaza in continuare pe lucrarile de infra­structura, unde apreciaza ca Sika este furnizor pentru aproximativ 70% dintre proiectele existente, cu o plaja larga de produse.
Sika Romania asigura si servicii prin laboratoare mobile, "in permanenta miscare", dar si de cercetare-dezvoltare.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.