Silvoturismul, alternativa la un razboi cu ursii gunoieri

Silvoturismul, alternativa la un razboi cu ursii gunoieri

0 325

Satui de problemele ridicate de prezenta ursilor gunoieri in Sinaia, reprezentantii administratiei locale au avut o intalnire furtunoasa cu reprezentantii Directiei Silvice Prahova si cei ai Parcului Natural Bucegi, pentru a incerca o rezolvare a problemei.


Uriasele mamifere fiind in administrarea padurarilor, reprezentantii Romsilva au fost acuzati ca nu iau nici o masura pentru a tine animalele departe de zonele locuite.


Vizitele ursilor, in fiecare seara la marginea statiunii montane, au devenit deja celebre si sunt un punct de atractie pentru sute de turisti amatori de senzatii tari sau de-un instantaneu inedit pe camerele digitale.


„Ursii din Sinaia pun probleme locuitorilor din cartierele Tirul cu Porumbei, Platou Izvor si cartierul Furnica. Animalele au atacat o serie de gospodarii. Trebuie sa gasim o solutie pentru a stopa aceste vizite nedorite. Daca responsabilii de la Directia Silvica ce au in administrare fondul de vanatoare nu vor lua masuri concrete, vom trece la amendarea turistilor care hranesc animalele si? ii vom amenda si pe cei de la Directia Silvica”, spune Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia.


Edilii nu exclud insa si crearea unei zone unde turistii vor putea beneficia de Silvoturism, un program care permite iubitorilor de animale salbatice fotografierea ori filmarea animalelor in deplina siguranta, mai ales ca astfel se vor putea incasa bani la bugetul local.


De cealalta parte, cercetatorii silvici si padurarii spun ca vor inteti patrulele de la marginea padurii si vor monta bariere de hrana pentru ca ursii sa nu mai coboare in oras. Animalele vor fi monitorizate prin satelit, cu ajutorul sistemului GPS.


„Ursii s-au obisnuit sa cerseasca mancare prin locurile de la marginea padurii, unde turistii? iau masa. Noi am incercat sa-i mutam din zona-tampon prin montarea unor bariere de hrana. Tranchilizarea si stramutarea animalelor in alte zone nu este o solutie. Acestea se intorc dupa un anumit interval de timp”, spune Sever Stanciu, inspector-sef in cadrul Inspectoratului Silvic Prahova.


Experimentul de la Brasov,? in care o parte din ursii gunoieri din cartierul Racadau au fost tranchilizati si mutati in Masivul Piatra Mare nu a fost un succes, spun padurarii. O parte dintre animale s-au intors la locurile de bastina.


„Vom asigura protectia cetatenilor prin patrule si cerem turistilor sa nu mai hraneasca animalele”, spune Viorel Carjan, responsabil cu vanatoarea in cadrul Directiei Silvice Ploiesti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.