Simbolistica si Superstitii de Sfantul Andrei (I)
Sarbatoarea Sfantului Andrei, celebrata in fiecare in data de 30 noiembrie, are numeroase traditii si semnficiatii in mentalul popular.
La romani acesta sarbatoare are o semnificatie aparte, Sfantul Andrei, fiind ocrotitorul si patronul spiritual al Romaniei. In Brasov, Colegiul National „Andrei Saguna†se imbraca si el in haine de sarbatoare si pastreaza si reitereaza traditiile prin activitatile culturale ale elevilor inscrisi in Minisatul Sfantul Andrei.
Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei (29/30 noiembrie) se practica ritualuri cu scopul de a proteja oamenii, animalele si gospodariile.
Este noaptea in care spiritele negre bantuie locurile pamantesti. De aici traditia ca de Sfantul Andrei se dezleaga secrete, se gasesc autorii unor crime, ale unor furturi. Acest obicei se desfasuara la miezul noptii, in cimitir cu apa sfintita, lumanari, un vas nou cu gura larga si cativa banuti de argint care se pun pe un mormant parasit. Dupa ce se spun cateva rugaciuni, se poate vedea in apa turnata in vas firul evenimentelor.
De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa.
Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor). Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa.