Simbolistica si Superstitii de Sfantul Andrei (III)
„Dainueste credinta ca strigoii morti ies din morminte la Sf. Andrei, se intalnesc la un loc cu strigoii vii, adica cu strigoii oameni si se bat cu cocioarbele pana canta cocosii, cei din urma cunoscandu-se a doua zi dupa zgarieturile ce la au pe fata. Babele sau oamenii strigoi, inainte de a iesi din casa pe horn, se ung pe talpi cu untura.†( Gr. Grigoriu-Rigo, Medicina I) In tinutul Sucevei, se crede ca strigoii, cari-s tot oameni, insa cu coada, nu pot suferi mirosul de usturoi. „Inspre Sf. Andrei se strang ori in tintirim, ori in anume locuri de prin paduri, prin case pustii ori pe ziduri ruinate si fac sfat; pe urma se imprastie dupa rele in lume. A
deseori intre ei se intampla batalii si vin pe la case si iau limbile de la melituici, de se bat. Ca sa nu se intample in gospodarii rautati din pricina strigoilor, mama ungea cu usturoi clampa usii, scara, stalpii hornului, cahneata, crucile de la feresti, boii si vacile la coarne, melitoiu si melituica, clestele, cociorva, lada si toporul, iar noi casasii mancam mujdei de usturoi…si ne ferea Dumnezeu de strigoi†(Tudor Pamfile – Sarbatorile la romani).
„Prin judetul Ramnicul Sarat (organizare administrativa in perioada interbeloca n.r.) impotriva strigoilor si stragilor, care ies de prin morminte si vin de pocesc pe oameni cu felurite boale, se ung lucrurile cu 9 fire de usturoi, mancand in acelasi timp fiecare om din casa cate un fir, ca vor scapa de pocitura strigoilor, carora nu le place usturoiul si cari, pentru aceasta, nu se pot apropia de casa unui omâ€. ( D. Lupascu – Medicina babelor)
Astfel se spune ca atunci cand strigoii nu se pot razboi intre ei, incearca sa prinda un muritor si sa-i suga sangele. Pentru aceasta in „Noaptea Strigoilorâ€, gospodinele au grija ca toti membrii familiei sa manance si sa se unga pe frunte, pe piept, in spate si la incheieturile trupului cu usturoi, precum si usile, geamurile si hornul casei pe unde ar putea sa intre strigoii.